Piet Monster en Paul de Heer over de renovatie van de Pniëlschool

‘EGM liet ons weer de mogelijkheden zien van een gebouw dat wij eigenlijk al hadden afgeschreven’

Iedereen ging uit van nieuwbouw. Maar toen de gemeente Rotterdam besloot dat het karakteristieke pand van de Pniëlschool – want beschermd stadsgezicht – behouden en gerenoveerd moest worden, was het best even schakelen voor alle betrokkenen.

“Architect Roemer Pierik van EGM was meteen enthousiast over het kenmerkende pand met de originele details”, vertelt Piet Monster, bestuurslid van de overkoepelende stichting Protestants-christelijk basis- en orthopedagogisch onderwijs. Maar als het aan het bestuur en huisvestingsadviseur Paul de Heer had gelegen, waren de geglazuurde wandtegels, het siermetselwerk, de kolommen met toogjes en de terrazzovloeren uit de jaren twintig overal verdwenen. “Onze blik was op nieuwbouw gericht”, vertelt De Heer eerlijk. “Roemer wilde zo veel mogelijk behouden, maar onze allereerste reactie was: haal alles er maar uit, leg marmoleum op de vloer en klaar. Inmiddels zien we dat er echt iets imposants staat als basisschoolgebouw.”

 

De school biedt een fijnere en gezondere werkomgeving met meer comfort. Ook de medewerkers zijn blij

 

Uitstraling van een kraakpand

De basisschool in de Rotterdamse wijk Vreewijk was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De lange wensenlijst leek in eerste instantie alleen met nieuwbouw te vervullen. De Heer: “Het gebouw was inefficiënt ingedeeld, niet geïsoleerd en had met zijn dichtgetimmerde oude ingangen bijna de uitstraling van een kraakpand.” Ook vanbinnen was het pand aan een fikse opknapbeurt toe. “De klaslokalen waren heel klein en donker, overal zat enkelglas, er was geen ventilatiesysteem en door de uitstoot van de naastgelegen doorgaande weg was de binnenlucht vervuild.”

 

Mooie aansluiting nieuwe gevel

De gemeente Rotterdam adviseerde het bestuur en de locatiedirectie om eens met EGM te gaan praten. Vanwege de ervaring met dit type hoogwaardige renovaties. Monster: “Die expertise was al merkbaar in het eerste gesprek. De architect liet ons weer de mogelijkheden zien van een gebouw dat wij eigenlijk al hadden afgeschreven. En ze hadden gelijk. Het behoud en het herstellen van de originele details geven het gebouw iets extra’s.” In het pand werden de verlaagde plafonds eruit gehaald, wat zorgde voor meer licht en ruimte. Ook werd de gesloten indeling opengebroken en kwam op de donkere zolder een huiselijke lerarenkamer met keuken. Aan de achterzijde is de school over drie verdiepingen uitgebouwd met een nieuwe gevel die bijna twee meter is opgeschoven. Monster: “De nieuwe gevel sluit heel mooi aan op de bestaande uitstraling. De detaillering is net zoals op de tekening werd gepresenteerd.”

 

We zijn er honderd procent op vooruitgegaan

 

Walhalla van licht

“De school kreeg nieuwe dakpannen, alle installaties werden vernieuwd en het voegwerk is hersteld”, voegt De Heer eraan toe. “De klaslokalen zijn groter geworden en zijn nu een walhalla van licht.” De huisvestingsadviseur is erg gecharmeerd van de geïntegreerde leer- en werkplekken in de nissen van het gebouw. “Tijdens de uitvoering zag je dat de achterwanden een gele of rode kleur kregen en vroeg je je af waarom. Maar als je er nu langsrijdt in het donker en de lichten branden, dan zie je de gekleurde vlakken door het raam heen. Het zorgt voor een vrolijke en speelse uitstraling. Dat is heel mooi geworden.”

 

Tevreden opdrachtgever

Zowel Monster als De Heer is erg tevreden over de samenwerking met EGM. “De architect bleef goed met ons in gesprek. Ook als we andere ideeën hadden, was er ruimte om hierover van gedachten te wisselen. Hun betrokkenheid was groot, zelfs na de oplevering van het definitief ontwerp. Zo stelde de aannemer tijdens de uitvoering een wijziging voor wat betreft de kozijnen. Terwijl hun werk er eigenlijk al op zat, paste EGM de tekeningen aan en begeleidde ook de aanvraag voor de bouwvergunning.”

“We zijn er honderd procent op vooruitgegaan”, benadrukt Monster. “De school biedt een fijnere en gezondere werkomgeving met meer comfort. Ook de medewerkers zijn blij met de renovatie en uitbreiding. Nu ben ik er trots op dat we het oude gebouw hebben behouden, we zien de meerwaarde hiervan. Hier zit een tevreden opdrachtgever.”

 

Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, interviewde Piet Monster en Paul de Heer in september 2022

Project: Pniëlschool