Leanne van Almen over het Experience Center

‘Het Experience Center van het Radboudumc is een katalysator voor innovatie’

“Sinds we zijn verhuisd naar het nieuwe Experience Center van het Radboudumc, hebben we vaak gedacht dat deze werkplek bijna te mooi is om waar te zijn.” Dat vertelt – met een lach – Leanne van Almen, manager Health Innovation Labs van het Radboudumc.

Het Experience Center is een gebouw voor onderwijs, onderzoek en (congres)evenementen. “Het nieuwe onderwijsgebouw stelt ons in staat om met alle disciplines samen te werken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst. Het is een groot gebouw van vijf verdiepingen en wij hebben een deel van de begane grond in gebruik”, aldus Van Almen. “We werken hier samen met zorgprofessionals om innovaties van idee naar praktijk te brengen. Dat doen we agile, wat betekent dat we zo wendbaar mogelijk willen werken. En die flexibiliteit wilden we ook terugzien in het gebouw, op onze afdeling. Dat is heel goed gelukt.”

 

Flexibiliteit is troef

Van Almen zat in de gebruikersgroep die begeleid werd door EGM, de architect van het gebouw. “We werden betrokken bij het ontwerp, waardoor we onze wensen konden aangeven. Samen met de architect zijn we tot een mooie oplossing gekomen aan de voorzijde. Daar zit een grote deur die je helemaal kunt openschuiven, waardoor je de ruimte heel anders kunt gebruiken. Alles is van glas, maar met mooie grote gordijnen kun je die plek ook dichtmaken. Voor onze afdeling is het belangrijk dat we alle ruimten flexibel kunnen inrichten. Het is bijzonder dat we als gebruikers nog steeds bij elkaar komen om ervoor te zorgen dat de uitstraling van het gebouw behouden blijft. Er heerst een groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

 

Toekomstgericht ontwerp

De manager van Health Innovation Labs is er enthousiast over dat er nu ook veel ruimte is om samen te werken. “Naast stilteplekken hebben we de mogelijkheid om met een team aan de slag te gaan. De ruimten zijn zo ingericht dat je er hybride kunt werken en hebben beschrijfbare glaswanden. Veel van die wanden kunnen we verplaatsen, zodat we makkelijk kunnen inspelen op de groepsgrootte. Dat is eigenlijk hoe heel het gebouw is opgezet, voor flexibel gebruik. Want we weten hoe we nu werken, waar we nu mee bezig zijn, maar wat we nodig hebben in de toekomst weten we niet precies. Daar speelt het ontwerp van EGM op in, zodat we ook op de lange termijn maximaal gebruik kunnen maken van alle ruimten.”

 

In het nieuwe onderwijsgebouw kunnen we met alle disciplines samenwerken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst

 

Samenwerken met klinische praktijk

Van Almen: “Het is heel fijn dat we op een plek zitten waar we veel verbinding hebben met het ziekenhuis en alle disciplines. Wij werken altijd samen met de klinische praktijk. Hoe groot of klein een innovatie ook is: alle ideeën ontstaan in samenwerking met de zorgprofessionals, zoals de arts, de onderzoeker, de verpleegkundige of paramedicus. We toetsen alles in de praktijk, zo kleinschalig en experimenteel mogelijk. En daar helpt de opzet van dit gebouw bij. We kunnen elkaar hier ontmoeten en testopstellingen maken om te onderzoeken of het werkt wat we hebben bedacht. Dit doen we volgens het principe van human-centered design: the whole system in the room.”

 

Studenten een plek geven

De grootste gebruiker van het onderwijsgebouw is de Radboudumc Health Academy, verantwoordelijk voor de lessen aan studenten en de nascholing en bijscholing van artsen en verpleegkundigen. Van Almen: “Er zijn twee ruimten op onze afdeling die studenten in piekperiodes kunnen gebruiken. Samen met de architect hebben we die zo opgezet dat ze ook vanaf de gang toegankelijk zijn en niet alleen vanaf onze afdeling. Zo gaan we als gebruikers onderling flexibel met de beschikbare ruimte om.”

 

Inspirerende ontmoetingen

Ook andere afdelingen die met innovatie bezig zijn, vinden hun plek in de Health Innovation Labs. Van Almen: “Op dit moment zit het team van het 3D Lab tijdelijk bij ons. Zij houden zich bezig met 3D-technologie om ledematen te printen. Dat is ook de opzet van het gebouw, dat anderen die met innovatie bezig zijn hier een plek vinden. En elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Zo is het Experience Center een katalysator voor innovatie.”

Het Experience Center fungeert als dé ontmoetingsplek voor leren, innoveren en verbinden. Van Almen ziet dat terug in het gebruik. “Er is altijd beweging van mensen in dit gebouw. Ik zie regelmatig collega’s uit andere gebouwen elkaar hier ontmoeten, om te overleggen. Er zijn veel mooie vergaderzalen voor congressen en meetings. Op het mooie, uitnodigende en centrale plein zit een leuke koffiebar met gezellige zitjes – wat mensen naar dit gebouw trekt. Dit atrium is open, groot en licht. Met een immense trap, die tijdens presentaties ook gebruikt kan worden als tribune. Dat mensen hier graag komen, merk je. Ik ben blij en trots dat wij in dit chique, gedegen en eigentijdse Experience Center een plek hebben.”

 

Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, interviewde Leanne van Almen in december 2021

Project: Experience Center

Portret: Radboudumc