De opening van het hypermoderne Hoofdgebouw van het Radboudumc door de koning sluit na 30 jaar de transitie af naar een nieuwe zorgcampus. “Ik ben er trots op dat dit het duurzaamste universitair medisch centrum van West-Europa is”, vertelt Lahuis.
Lahuis hoort veel tevreden geluiden over het eigentijdse Hoofdgebouw. “Van zowel patiënten en bezoekers als zorgprofessionals. Ze zijn positief over het ruimtelijke gevoel, de prettige werkomgeving, de geluiddemping, de inrichting, de lichtinval en de kortere loopafstanden. Onze medewerkers zijn heel happy met de ruimtes waar ze nu zitten. Zo kunnen ze ervoor kiezen om rustig te werken of om elkaar te ontmoeten in de verschillende overlegruimtes. Daarover hadden ze wel wat zorgen. Juist van de meest kritische onder hen krijg ik nu terug: ‘Het is boven verwachting.’ Dat is voor ons als ziekenhuis heel belangrijk, dat onze medewerkers hier graag willen zijn. Natuurlijk zijn er nog zaken op te lossen en zijn er van een aantal zorgprofessionals ook nog kritische kanttekeningen. Het is nieuw, wennen en ja, soms ook echt anders.”
De architectuur van het nieuwe Hoofdgebouw is een moderne vertaling van de Bossche School-stijl, afgestemd op de ideale maatverhouding. Lahuis: “Deze stijl zorgt voor een onderlinge samenhang van alle onderdelen binnen het gebouw. De menselijke maat is overal vertegenwoordigd. Op de afdeling, op een kamer, op een poli, in de stafkamers. Het gevoel van compactheid, terwijl het toch een major gebouw is, zorgt ervoor dat iedereen zich thuis kan voelen. Met een variatie aan gezellige zitjes en aantrekkelijke ontvangstruimtes nodigt het gebouw uit tot sympathie, tot elkaar ontmoeten en met elkaar verbinden.”
Dit gebouw is een belangrijke representatie van vitaliteit
Volgens de bestuursvoorzitter draagt het Hoofdgebouw bij aan innovaties in de zorg. “Het is een supermodern gebouw. We noemen het niet voor niets een smart hospital, waarbij je ook echt gebruikmaakt van technologische innovaties. Zo kunnen we patiënten continu op afstand monitoren, waardoor die meer rust krijgen in plaats van dat iedereen af en aan loopt. Met heel de technische infrastructuur leent het gebouw zich daar goed voor. De vitaliserende omgeving draagt eraan bij dat we patiënten zo snel mogelijk weer op de been krijgen. En als je dan toch in een bed moet liggen, dan is het goed dat het in een plezierige omgeving staat. Waar je je raam zelf kunt opendoen, je de buitenlucht ziet, de kleuren en materialen prettig zijn, waar je zo veel mogelijk autonomie hebt en zelfregie. Dat zijn heel waardevolle aspecten die bijdragen aan het herstel van patiënten.”
Het nieuwe Hoofdgebouw van het Radboudumc staat symbool voor het ziekenhuis van de toekomst, meent Lahuis. “Het is een onwijs duurzaam gebouw. En dan duurzaam in de breedste zin van het woord, wat ook onze belangrijkste opgave is: de zorg beschikbaar en bereikbaar houden voor iedereen. Dit gebouw weerspiegelt dat; het is een belangrijke representatie van vitaliteit. Het gebouw zelf, met de toegepaste materialen en hoe we de energievraag beperken. En door medewerkers veel meer variatie te bieden in werkplekken, een groene omgeving als je naar buiten kijkt, minder grote loopafstanden en meer plekken om elkaar te ontmoeten. Patiënten blijven vitaler doordat ze makkelijker en eenvoudiger zelf hun weg kunnen vinden, ze verblijven in een gezonde omgeving met groene tuinen en in luxe uitgeruste kamers.”
Het gevoel van compactheid, terwijl het toch een major gebouw is, zorgt ervoor dat iedereen zich hier thuis kan voelen
Dat er nu dit Hoofdgebouw staat, is volgens Lahuis te danken aan het unieke ontwerptraject. “We hebben het echt samen gedaan, met de architect, de designer én de medewerkers en patiënten. Er is flink uitgepakt, maar als je iets goeds en duurzaams wilt neerzetten, dan moet je dit doordacht doen. En het resultaat is ernaar. Deze nieuwe omgeving doet meer voor iedereen dan we van tevoren verwacht hadden. Wat dit gebouw doet op de campus, in combinatie met het Experience Center [ook ontworpen door EGM architecten] aan de overkant, blijft me verrassen. Zo sta je in iets nieuws en kijk je naar iets ouds. Elke keer weer vind ik dat spectaculair.
Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, sprak met Bertine Lahuis in februari 2023
Project: Hoofdgebouw Radboudumc
Portret: Paul Tolenaar