Interview met András Vermes, ziekenhuisapotheker en hoofd Apotheek A15
Het Erasmus MC in Rotterdam wordt in drie fasen volledig vernieuwd. In fase twee verrees een faciliteitentoren. Ook de productieapotheek voor geneesmiddelen zou hier onderdak vinden. De apotheek vervult een belangrijke functie in de medische processen binnen het Erasmus MC.
Echter, de locatie Erasmus MC leverde fysiek teveel beperkingen op om de specifieke huisvestingseisen van de apotheek te vervullen. Daarom is besloten buiten Rotterdam te zoeken naar een alternatieve locatie met vrije ruimtelijke mogelijkheden. Ook moesten andere partijen kunnen aansluiten bij de apotheek voor het gezamenlijk bereiden dan wel laten bereiden van geneesmiddelen.
Met het oog op distributie is centrale ligging in Nederland essentieel en dus werd gekozen voor een locatie langs de A15 in Gorinchem. Het eindresultaat, deze apotheek als apart gebouw als faciliteit voor de gezondheidszorg, is uniek in ons land. De ontwikkeling ervan is mede interessant met het oog op de afname van het aantal apotheken met een eigen bereidingsfaciliteit.
Bij de bouw van het Erasmus MC is een uitgebreide aanbesteding doorlopen om het team van architect en adviseurs te formeren. Naast eerdere goede ervaringen met EGM architecten, waren er twee pragmatische redenen om ditzelfde team in te zetten. Ten eerste vloeit de opdracht voor deze apotheek voort uit het voortschrijdend inzicht dat deze voor het Erasmus MC niet intern gerealiseerd moest worden maar op een andere aparte locatie. Ten tweede waren voor de nieuwbouw in Rotterdam al meerdere ontwerptekeningen gemaakt.
Het was dus logisch hetzelfde ontwerpteam door te schuiven en hen verder te laten werken aan de apotheek, nu als losse nieuwbouw. Hiermee voorkwamen we ook te grote vertraging in het bouwproces voor de apotheek. Een proces dat van tevoren nauwkeurig was uitgestippeld omdat de bestaande apotheek gesloten zou worden op een vooraf vastgelegd moment. En op dat moment moest de nieuwe apotheek operationeel zijn.
Vanaf de eerste dag is er uitstekend samengewerkt in het project. Bijzonder was de duidelijke 'klik' die iedereen in het project direct voelde; we begrepen elkaar gelijk en dat was voor alle partijen wederzijds. Het voelde vanaf de eerste vergadering alsof we al meerdere apotheken met elkaar hadden gerealiseerd. Dat is een unicum want het bouwen van apotheken is een nichemarkt voor architecten en installatieadviesbureaus. Het kost vaak veel tijd om simpelweg uit te leggen wat erbij komt kijken om een goed functionerende apotheek te bouwen. Het leverde enorme tijdwinst op dat de betrokkenen direct begrepen wat onze wensen en eisen inhielden, en vooral: waarom wij deze eisen en wensen hadden.
Het project is gestart met een planning waarvan iedereen zei: dat lukt nooit. Er was in Rotterdam al drie jaar gewerkt aan het ontwerp en de inpassing van de apotheek in de faciliteitentoren, in Gorinchem moest het hele project in 24 maanden klaar zijn; van eerste ontwerp tot oplevering. Doordat men in het projectteam kon steunen op wederzijds respect en waardering, wilde iedereen een stap harder lopen. Daardoor is het project tot op de dag nauwkeurig volgens planning en binnen budget doorlopen.
In dit opzicht is de bouw van de Apotheek A15 een project als alle andere geweest. Onverwachte hindernissen en de klassieke gevallen van leveringen die verkeerd lopen, zijn allemaal aan de orde geweest. Strakke regie voeren en zorgen dat iedereen bereid is zich in te spannen om dergelijke problemen gezamenlijk op te lossen, was onze strategie. Een misser, tegenvaller of verkeerde levering was nooit het probleem van één partij – waarna de overige partijen achterover leunen om te wachten tot diegene het opgelost heeft – maar het was altijd een uitdaging voor het hele team. Zo wisten we elk probleem binnen het team constructief op te pakken.
Project: Apotheek A15