Ooit haalde EGM de krant met een artikel over de tekencomputer die EGM had aangeschaft. Voor een enorm bedrag. De computer was zo groot als een kantoorruimte voor twee personen. De mogelijkheden waren nog tamelijk beperkt. Het leverde ons wel publiciteit op die uiteindelijk onbetaalbaar bleek. Mede hierdoor hebben we één van de belangrijkste projecten in ons bestaan weten te verwerven. De doorontwikkeling van deze tekencomputer ging vrij langzaam, die groeicurve is vast wel bekend.
Als student heb ik nog achter de tekentafel gestaan en vond het fantastisch om ‘mooie’ tekeningen te maken. Er werd op het bureau waar ik werkte veel aandacht besteed aan de wijze van de opzet en kwaliteit van de tekeningen. Iets waar ik tot op de dag van vandaag nog profijt van heb. Alhoewel ik nog op een tekentafel werkte, kwamen geleidelijk de eerste tekenpakketten op de markt. En na enige tijd gingen we aan de slag met ons eerste 3D-pakket. We waren destijds onze tijd ver vooruit. Het tekenen met de computer was in het begin nog te vergelijken met de wijze van tekenen op een tekenbord, met losse lijnen, veel intelligentie zat er nog niet in. Het duurde nog vrij lang voordat toegevoegde data kon worden gebruikt, en het belang van een juiste lagenstructuur werd duidelijk. Tekenen werd ‘modelleren’. Vergelijkbaar met de ‘mooie’ tekeningen, waren goed opgezette modellen veel beter te ‘lezen’.
Het 3D-tekenpakket dat wij gebruikten konden we laten communiceren met een renderpakket om fotorealistische beelden te genereren. Er werden steeds meer mogelijkheden onderzocht en dat zorgde cumulatief voor een behoorlijk arsenaal aan software. De mogelijkheden waren eindeloos…
Automatisering heeft vooral een groot effect gehad op het aantal medewerkers dat wij nodig hebben voor een gelijke omzet, maar niet op het resultaat
Een paar jaar geleden heb ik eens onderzoek gedaan naar het effect van automatisering op de werkzaamheden binnen ons bureau door de jaren heen. Dit overzicht is samengesteld met uiteenlopende data, waaronder ook financiële. Mijn belangrijkste conclusie was, dat automatisering vooral een groot effect heeft gehad op het aantal medewerkers dat wij nodig hebben voor een gelijke omzet, maar niet op het resultaat. Dat ligt misschien voor de hand. Vooral de hoge mate van efficiëntie door het gebruik van computers is bijzonder. Zo’n onderzoekje zou je zelf eens moeten doen, om een idee te krijgen van de impact van automatisering.
En als je dat gedaan hebt, zou je vervolgens ook eens moeten kijken naar hoeveel softwarepakketten er binnen het bedrijf gebruikt worden tijdens het ontwerp- en bouwproces. Schrik niet, bij ons zijn dat zo’n 40 pakketten voor het ontwerpen en uitwerken van gebouwen. Daarnaast zijn er nog de diverse koppelingen die nodig zijn om de verschillende softwarepakketten met elkaar te laten communiceren.
Ik zou ontwikkelaars van ontwerpsoftware willen oproepen om eens verder te denken dan alleen het eigen pakket. Over de hele wereld wordt op vrijwel dezelfde wijze gewerkt binnen ontwerpprocessen. Niet alleen in de bouw, maar ook in vele andere sectoren. Zou het niet eens een idee zijn om een pakket te ontwikkelen dat, met de kennis van nu en vooruitkijkend naar nieuwe ontwikkelingen, alle facetten van dit ontwerpproces in zich heeft? Waardoor deze enorme verzameling aan software die nu nog nodig is overbodig wordt? Tegenwoordig kopen we ook geen cd-rom met een tekenpakket, je neemt een abonnement. De kosten van al deze abonnementen bij elkaar zijn gigantisch. Ontwikkel een all-in pakket en ik weet zeker dat je goud in handen hebt. Wij hebben in ieder geval interesse!
Illustratie: Heidi Sairanen
#8 2024 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.