In Living Daylights vertelt projectarchitect Martijn in 't Veld over de transformatie van de kliniek Psychiatrie waarbij Healing Environment en Evidence Based Design de belangrijkste uitgangspunten waren. En hoe het ontwerpproces heeft geleid tot een veilige en prettige omgeving met veel daglicht en uitzicht.
De kliniek van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc voldeed als ruimtelijke omgeving niet langer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Eind 2012 gaf het Radboudumc dan ook de opdracht om te onderzoeken of er in het bestaande gebouw uit 1991 een moderne psychiatrische afdeling kon worden ondergebracht.
Er moeten in een psychiatrische kliniek zo weinig mogelijk prikkels zijn en gebruikers, zowel het personeel als de patiënt, moeten zich er veilig voelen. Het is daarom belangrijk dat de afdeling overzichtelijk is
Al in een vroeg stadium is Evidence Based Design toegepast, waarbij het welbevinden en de autonomie van de patiënt centraal stonden. Zo hebben alle klinische patiëntenkamers een prettig uitzicht en heeft iedere kamer eigen sanitair en een slaapbank zodat ook de mantelzorgers, een kind of een ouder dichtbij de patiënt kan overnachten.
Om synergie te creëren hebben architect, interieurarchitect en tuinarchitect in een unieke drie-eenheid nauw met elkaar samengewerkt. Dit intensieve proces heeft een ware transformatie van het bestaande gebouw opgeleverd. Een lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht.