Als ik vertel dat ik van EGM architecten ben hoor ik toch opvallend vaak, hé daar heb ik ooit stage gelopen, of ik heb daar ooit gewerkt, zaken gedaan. Dat krijg je als je al 50 jaar actief bent. Zelf ben ik ook ooit eerder werkzaam geweest bij EGM, vervolgens weggegaan en ook zo’n 10 jaar geleden weer teruggekomen als mede-eigenaar van het bureau. Heel bewust schrijf ik niet vaak en inhoudelijk over ons mooie architectenbureau. Maar nu bestaan wij in 2024 50 jaar. Dat is een moment om stil te staan bij de ontwikkeling van EGM door de jaren heen, en dat gaan we dan ook zeker doen. Er staat een aantal mooie evenementen in de planning door het jaar heen waar ik nog niets over ga vertellen. Tevens zullen we het jubileum gaan vieren met alle EGM-ers, oud-EGM-ers, hun naasten, vrienden, relaties en opdrachtgevers van het bureau.
Eén van die oud-EGM-ers is afgelopen jaar overleden, Rob van Erk. Hij was één van de partners van EGM, met een mooi oeuvre aan ontworpen gebouwen, waarvan er drie zelfs prominent aan de Coolsingel staan. Rob was al geruime tijd met pensioen, maar in de gesprekken die tot vlak voor zijn overlijden met hem gevoerd zijn keek hij nog met veel plezier terug naar zijn jaren als architect-partner bij EGM.
Een bevriend architect schreef laatst in een mooie brief, overigens in een andere context, ‘Staan op de schouders van je voorgangers’. Tijdens het lezen van deze tekst werd ik daar toch wel even stil van. Niet alleen omdat de brief naar aanleiding was van één van de projecten van Rob van Erk, maar ook en juist omdat de EGM-ers allen staan op de schouders van de voorgangers. Er is door deze voorgangers een stevig fundament gebouwd waarop het bedrijf heeft kunnen doorgroeien tot wat het vandaag is. De projecten, de bedrijfscultuur, de mores, etc. van de voorgangers zijn nog altijd voelbaar. Zo is EGM bijvoorbeeld ontstaan uit een fusie van twee bureaus, een ingenieursbureau en een architectenbureau. Dat was in 1974. De projectaanpak is sinds de oprichting nooit veranderd.
Deze projectaanpak, ‘dual leadership’ zoals wij dit noemen, is gericht op het met behoud van continuïteit leiding geven van een projectteam met een technisch projectleider en een architect. De kwaliteiten van beide teamleiders garanderen een maakbaar en functioneel ontwerp. De opdrachtgever wordt hiermee volledig ontzorgd. Eén van de Unique Selling Points van het bureau. Ik durf dit gewoon op te schrijven omdat dit toch niet te kopiëren is, dit moet namelijk in het DNA van je bedrijf verankerd zijn. Dit heeft ons veel gebracht en zullen we daarom altijd blijven doen.
Geen EGM-gebouw is dan ook op het eerste gezicht als een ‘typisch EGM-gebouw’ te bestempelen, wat dat betreft zijn het alle unica.
Dankzij dit DNA heeft EGM kunnen werken aan alle Nederlandse academische ziekenhuizen, vele algemene ziekenhuizen, al dan niet in combinatie met de gehele campusomgeving, waarvan ook meerdere in het buitenland, hebben we detentie- en zorggebouwen, gemeentehuizen, een luchthaventerminal, woningen, onderwijsgebouwen, kantoren, etc. ontworpen. Inmiddels hebben we ook de uitbreiding van de ASML-campus in Veldhoven ontworpen en gebouwd, bouwen we laboratoria en kunnen we dankzij de aanwezige kennis ook andere architectenbureaus en bouwbedrijven ondersteunen in de maakbaarheid en engineering van complexe projecten. We hebben hiervoor 10 jaar geleden Powered by EGM opgericht, dat zich hierin gespecialiseerd heeft.
Het is een eer om op de schouders van alle voorgangers te staan. Het oeuvre aan gebouwen van EGM is zonder specifieke visueel herkenbare handtekening moeilijk te herkennen. Geen EGM-gebouw is dan ook op het eerste gezicht als een ‘typisch EGM-gebouw’ te bestempelen, wat dat betreft zijn het alle unica. Unieke gebouwen, omdat deze gebouwen allemaal speciaal zijn ontworpen en technisch uitgedacht voor onze opdrachtgevers – binnen de unieke context van de omgeving en de functie van het gebouw. Dát is de kenmerkende signatuur van EGM: Integraal ontwerpen. En dat bouwen wij dan zo duurzaam mogelijk, en denken daarbij ook over de grenzen van onze opdracht heen, omdat wij bouwen voor de toekomst. De toekomst waarin de huidige groep EGM-ers de schouders van onze opvolgers zullen zijn. Ik zie dan ook het bewaken van de kwaliteit, de bedrijfscultuur en de werkmethodiek als belangrijkste speerpunt in de continuïteit van ons bureau.
Ik wens een ieder een mooi 2024 met mooie projecten en vooral in goede gezondheid!
Illustratie: Heidi Sairanen
#1 2024 | De column van Vincent (partner EGM architecten) is te lezen in elke editie van Bouwwereld - de wereld achter architectuur en bouwtechniek.