Het verpleeghuis van de toekomst is een thuis. Oude mensen blijven zo lang mogelijk thuis wonen, maar niet iedereen kan dat. Voor mensen met een complexe of zware zorgbehoefte is het toekomstige verpleeghuis het beste thuis. Wat is het thuisgevoel en hoe kan het leven voor alle verpleeghuisbewoners prettiger gemaakt worden?
Een huis dat door mensen, zorg en door de ruimtelijke omgeving een thuis wordt. Fontys Hogeschool startte een onderzoeksproject samen met de universiteit van Maastricht en zorgpartners Vitalis, Archipel, Brabant Zorg, Savant en EGM architecten naar de definitie van het thuisgevoel. Wat is het en hoe kun je het realiseren?
Een abstracte, maar essentiele vraag waarop een goed antwoord het leven voor alle verpleeghuisbewoners prettiger kan maken. Het project is toegankelijk via de website "Thuis in het verpleeghuis". Eerder al kwam het boekwerk uit "Het verpleeghuis van de toekomst is een thuis", waaraan EGM eveneens een inhoudelijke bijdrage leverde.
Juist nu, mede door de maatschappelijke ontwikkelingen, is het relevant het thuisgevoel te definieren. Tegen de tijd dat mensen onder de hoede van een verpleeghuis genomen worden, zijn ze heel kwetsbaar. Is dat niet een moment waarop de behoefte aan een thuis groot is? Bovendien bieden de huidige technologische ontwikkelingen verpleeghuisbewoners nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld meer bewegingsvrijheid en afleiding.
EGM architecten is al veertig jaar betrokken bij diverse vormen van wonen met zorg. De ervaring met ontwerpen en bouwen wordt uitgebouwd met een wetenschappelijk gefundeerd kader, waarin de relatie tussen het ontwerp en het effect op de bewoner gedefinieerd wordt. Daarnaast wordt een Living Lab gerealiseerd, waarin het thuisgevoel ook praktisch onderzocht kan worden en kennis gedeeld wordt.
EGM werkt aan deze combinatie van ontwerpervaring, en kennisdeling met maar een doel: in de toekomst kan ieder mens zich zoveel mogelijk thuis voelen in een verpleeghuis.
Aanverwante publicaties: