Van tekentafel naar indoor analytics

Er is de laatste jaren veel veranderd op het gebied van ontwerptools voor architecten

Waar wij architecten vroeger nog offline werkten en achter de tekentafel zaten, werken wij nu allemaal binnen een digitale omgeving van BIM modellen waar iedereen online toegang toe heeft. Wat echter nog niet veel veranderd is, is de manier waarop (interieur)architecten kennis ophalen bij hun opdrachtgever.

Natuurlijk is het nog steeds het meest zinvol om met de opdrachtgever en de gebruikers van het te ontwerpen gebouw te praten over hun wensen en ideeën voor de toekomst. Daarnaast maken wij bij EGM al jaren gebruik van onder andere enquêtes,  programma’s van eisen en lopen wij mee met de eindgebruikers om nog meer inzicht te krijgen in hun werkprocessen. Dit proces breiden wij momenteel uit met nieuwe tools om nog meer inzicht te krijgen in het huidige gebruik van gebouwen. Zo kunnen wij op een betere manier mogelijke scenario’s voor het toekomstige gebruik van ontwerpen ontwikkelen. Een voorbeeld van deze nieuwe tools is Indoor Analytics.


Indoor analytics

Bij Indoor Analytics maken we gebruik van zogenaamde beacons, die door middel van bluetooth communiceren met tags (in bijvoorbeeld smartphones). Beacons zijn kleine kastjes die data verzamelen en zenden. Door deze door een gebouw te verspreiden, kunnen we inzicht krijgen hoe gebruikers zich in het gebouw gedragen. Een van de zaken die wij hierbij zeer belangrijk vinden, is het waarborgen van de privacy van de gebruikers. Wij zijn alleen geïnteresseerd in het totaalplaatje en niet naar het gedrag van individuele gebruikers. Wij zijn erachter gekomen dat uit deze verzamelde data vaak andere gegevens naar voren komen dan uit onze enquêtes. Dit komt mede doordat mensen toch niet zo goed in kunnen schatten hoeveel tijd zij daadwerkelijk op de werkplek doorbrengen.

 

Bij de data die hieruit voortkomt moet men bij een kantoorruimte bijvoorbeeld denken aan de bezettingsgraad van bepaalde werkplekken en vergaderruimtes. Maar ook de meest gebruikte routes, of de beste locatie voor de koffieautomaat kunnen uit deze data worden uitgelezen. Door deze informatie te koppelen aan bijvoorbeeld data over temperatuur, lichtintensiteit en geluidsniveau kunnen we zien wat de mogelijke redenen kunnen zijn voor het op een bepaalde manier gebruiken van de ruimten.

 

Simulaties van scenario’s

Op basis van deze data kunnen wij vervolgens simulaties maken van toekomstige scenario’s waarbij we aanpassingen maken in bijvoorbeeld een huidige situatie, of varianten voor een nieuw ontwerp.  Wij kunnen hierin zelfs virtuele mensen plaatsen en laten bewegen op basis van gegevens die wij invoeren. Deze nieuwe tools worden kort samengevat gebruikt om tot nog betere inzichten te komen en zo een nog beter passend ontwerp te tekenen voor onze eindgebruikers.

De rol van de ontwerper is daardoor naar ons idee aan het verschuiven van speler in een orkest naar dirigent. Van tekenaar en rekenaar gaan we naar een rol waarin we kiezen welke input (data) wij belangrijk vinden voor het ontwerp. Vervolgens kiezen we de beste ontwerpvarianten om verder uit te werken. De architect van vandaag combineert de expertise van bijvoorbeeld het ontwerpen van ziekenhuizen, kantoor of winkel, met de expertise van nieuwe ontwerptools. Zo ontstaat er een ideale balans om overzicht te houden, analyses uit te voeren en zo tot het beste ontwerp voor de toekomst te komen.

 

Meer weten over dit onderwerp?

De expertise van EGM is groot. Heeft u een project waarbij u de expertise van EGM kunt gebruiken? Neemt u dan contact op met AnneMarie Eijkelenboom.