Alle Dagen Duurzaam

RDGG ziekenhuis met Pharmafilter

Met het idee om afvalstromen samen te voegen als oplossing voor de gebruikelijke logistieke wirwar in het ziekenhuis, ontstond een platform van innovaties.

Een legpuzzel van slimme oplossingen leidde niet alleen naar meer efficiency, afvalreductie en kostenbesparing maar uiteindelijk ook naar een groter patiëntenwelzijn en belangrijke ontwikkelingen voor de volksgezondheid. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft de wereldprimeur.

Duurzame nieuwbouw Reinier de Graaf Ziekenhuis

Eric Wendel, partner/architect bij EGM architecten: ‘Ik heb hier voor de nieuwbouw van het ziekenhuis een gevel ontworpen die – in delen voorgefabriceerd – eenvoudig gemonteerd kan worden en waarvan de materialen kunnen worden hergebruikt. Dat werd toegejuicht vanwege kostenbesparing; je bouwt sneller en goedkoper en je bent sneller van het oude energieslurpende gebouw af. De eerste plannen voor dit nieuwe ziekenhuis dateren van dertien jaar geleden. Toen wilde men al het bestaande slopen en er huizen bouwen. Nu wordt er gedacht over herbestemming van de oude gebouwen, over andere functies, al was het maar deels. Als het kan zonder (nieuw)bouw is dat tenslotte altijd nog het meest duurzaam.
Met Pharmafilter kun je uiteindelijk met een kleiner gebouw volstaan, en minder vierkante meters bouwen is ook economisch interessant. Dit concept gaat als een nieuwe standaard een grote vlucht nemen. Ziekenhuizen zien de voordelen, er is ook veel belangstelling uit het buitenland. In Peru ontwierpen wij een low costziekenhuis, daar zou zoiets geweldig zijn, maar het principe van Pharmafilter kan ook op grotere schaal worden toegepast, op festivals, in wijken.'

Practisch ideeën- en inspiratieboek

"Alle Dagen Duurzaam, op weg naar een circulaire economie" is de titel van een praktisch ideeën- en inspiratieboek. 42 Bedrijven en organisaties, waaronder EGM architecten, over hun visie op de toekomst, over ‘groene’ producten en nieuwe manieren van zakendoen. Op weg naar een circulaire economie en een nieuwe maatschappij. Van multinationals zoals Unilever en Philips tot aan een aantal kleinere partijen zoals De Vegetarische Slager en Zonline staan in het boek geportretteerd.
Het verhaal van innovatieve concepten en verantwoord ondernemen in interviews met de CEO en/of duurzaamheidsmanager. Ook aandacht voor medewerkers, afnemers/toeleveranciers (uit de keten) en experts.

Voor wie?

Het boek laat zien hoeveel duurzame producten en diensten er al zijn voor een verantwoord en prettig leven met een kleine(re) voetafdruk op het gebied van voeding, wonen, energie, mobiliteit etc. Voor de consument herkenbaar in het dagelijkse leven en voor bedrijven, nieuwsgierig naar duurzame oplossingen en zoekend naar een nieuwe economie, een inspiratiebron.

Wie maken het?

De uitgever, Maurits Groen MGMC, behoeft geen nadere introductie. De schrijver is Eric Schoones. Hij werkte lange tijd voor het tijdschrift van De Kleine Aarde en publiceerde in 2009 al eerder een boek met interviews over duurzaamheid: Een te grote kist bananen. Hij wordt bijgestaan door Thirza Monster, Fair Only, de producent van het boek. Interface, Nudge, DuurzaamBedrijfsleven.nl, The Circle Economy, The Terrace en MVO Nederland ondersteunen het project. Alle dagen duurzaam, op weg naar een circulaire economie

 

 

Een portret van doeners en hun initiatieven

auteur: Eric Schoones
228 pag | hardcover | 2013 | ISBN 978-90-78171-18-8