Van zorgtransitie naar zorgnetwerk

Gijs Raggers over de toekomst van het ziekenhuis in het veranderende zorglandschap

Als afsluiting van de Week van de Zorgtransitie in Pakhuis de Zwijger presenteerde Gijs Raggers, architect en partner van EGM architecten, een prikkelende pitch met als titel ‘Het Ziekenhuis van de Grote Toekomst van Amsterdam’.

Gijs Raggers

Raggers schetst een beeld van een zorgtransitie naar een zorgnetwerk. Naast kleine en middelgrote nieuwe knopen zet hij de grootste mogelijke knoop op de agenda. Met deze Superknoop zoekt Nederland aansluiting bij de wereldtop van de Universitaire Ziekenhuizen. Als er een stad is waar deze Superknoop een plek kan krijgen, dan is het wel Amsterdam. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt aangetoond dat de Superknoop een motor voor stedelijke ontwikkeling is. Daarnaast is het een nieuw gebouwtype dat aansluit bij de eenentwintigste-eeuwse zorgnetwerk gedachte: de ontkoppeling van hardware en software: alles kan, overal, altijd en door iedereen.

Raggers legt het verband tussen de bouw van het Stadhuis van Amsterdam en de creatie van een Superknoop in onze hoofdstad. Beide gebouwen zijn krachtige statements van Amsterdam én Nederland: vrijheid, arbeid en zorg zijn ankerpunten van de identiteit van onze samenleving.

 

Over Pakhuis de Zwijger


Van dinsdag 26 t/m vrijdag 29 mei organiseerde Pakuis de Zwijger  "De Week van de Zorgtransitie Zorg". Vroeg of laat hebben we het allemaal nodig. Hoe deze zorg er uit ziet, op welke plek wij deze ontvangen en van wie, is aan grote verandering onderhevig. Blijft kwalitatief goede zorg in de toekomst voor iedereen binnen handbereik? Op welke manier kunnen we de kosten van ons zorgstelsel binnen de perken houden? Welke mogelijkheden brengt technologische innovatie?

 

Tijdens de Week van de Zorgtransitie kijken we hoe de transformatie van de (gezondheids)zorg vorm krijgt en verkennen we verschillende oplossingsrichtingen.