Opening verpleeghuis Boswijk Vught

Verpleeghuis Boswijk Vught Geopend

Omdat het bestaande verpleeghuis Boswijk sterk verouderd was, is het initiatief genomen voor nieuwbouw en EGM als architect aangezocht. In april 2009 is gestart met de bouw van een nieuw verpleeghuis. Maandag 21 maart 2011 was de officiële opening, de dag waarop de lente begint, het jaargetijde waarin alles tot bloei komt. Dat lentegevoel was ook terug te vinden in de diverse activiteiten. Na het welkomstwoord van Gabriëlle Davits, Raad van Bestuur Van Neynselgroep volgde het openingswoord van de burgemeester van Vught, de heer Van de Mortel. Daarna vond de officiële openingshandeling plaats: het onthullen van een gedicht van een van de bewoners.



De nieuwbouw biedt plaats aan 120 ouderen die aan een vorm van dementie lijden. Dementerenden reageren op prikkels van buitenaf. Daarom is in het ontwerp het geheel aan ruimtes en routes zorgvuldig geregisseerd. Doordat het volledige programma op de begane grond is gerealiseerd is er optimaal contact met de rustgevende groene omgeving van park en bos. Het programma zelf is een wereld op zichzelf, huiselijk en herkenbaar. De zorg zo goed mogelijk afgestemd op de individuele levens en behoeften van de bewoners. Een bewoner kan zich terug trekken op zijn eigen kamer en leeft met negen andere bewoners samen als één grote familie in een eigen huis met een eigen voordeur en een eigen (leef)sfeer.

 

Gemeenschappelijk

Twaalf van zulke 'stenen' huizen liggen op natuurlijke wijze verspreid over het terrein, met elkaar verbonden door straatjes en pleintjes als ware het een dorp. De gemeenschappelijke voorzieningen zijn ondergebracht in 'winkels' die de straat- en pleinwanden van dat middengebied vormen. Ter bescherming en conditionering is hier een dak overheen gevouwen.