Opening Schakenbosch

Een jeugdcentrum met een veilige basis waar niets aan het toeval wordt overgelaten

Na verschillende toespraken van bestuurders van de samenwerkende organisaties opende Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, op 27 mei met enthousiasmerende woorden behandelcentrum Schakenbosch in Leidschendam. In dit complex worden jongeren met gedragsproblemen voorbereid op een succesvolle terugkeer in de maatschappij. EGM architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw dat bouwkundig stevig in elkaar zit en dus letterlijk tegen een stootje kan.

Open en besloten
Beslotenheid, openheid, veiligheid, daglicht en uitzicht waren belangrijke randvoorwaarden om een omgeving te creëren die de jongeren een aantal maanden een veilig thuis biedt. Binnen de verblijfsgroepen zijn verschillende gradaties van privacy van eigen slaapkamer tot gemeenschappelijk (omsloten) buitengebied. De open uitstraling wordt binnen onder andere benadrukt door de toepassing van veiligheidsglas in de woongebouwen met ramen die doorlopen tot aan de vloer.

 

Buiten vormt water dat het terrein aan drie kanten ontsluit een natuurlijke beveiliging. De kwetsbaarheid van de doelgroep vereiste een gedegen analyse om het evenwicht te vinden in de visie op zorg en de organisatie van de zorg in samenhang met de benodigde bouwkundige en technische voorzieningen. Een zoektocht naar de achtergrond van de jongeren en hun gedrag heeft geleid tot een gebouw waar niets aan het toeval is overgelaten. Een gebouw dat door de ‘look en feel’ sociaal wenselijk gedrag stimuleert.

 

Behandelen, opvoeden en onderwijs
Schakenbosch is een jeugdzorgPlus instelling in Leidschendam waar 98 jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen verblijven, die veelal gedwongen uit huis zijn geplaatst. Schakenbosch biedt een unieke combinatie van behandelen, opvoeden en onderwijs. Stichting Jeugdformaat en Ipse de Bruggen bundelen in het behandelcentrum hun krachten om hen weer perspectief te bieden. Horizon Jeugdzorg & Onderwijs, verzorgt cluster 4-onderwijs en helpt de jongeren een geschikte opleiding of werk te kiezen.