Nederlanders helpen Turkse zorg

Ideaalmodel gezondheidszorg Turkije door Dutch Health Architects gestimuleerd met ontwikkeling van ontwerpen voor de gezondheidszorg

Nederlandse bijdrage aan ideaalmodel Turkse zorg Dutch Health Architects stimuleert ontwikkeling ontwerpen voor gezondheidszorg Hoe kunnen we een gezond leven leiden? Ontwerp een model waarin verschillende generaties al dan niet door zorg ondersteund, zorgeloos met elkaar kunnen samenleven. Hoe kan het ontwerp van een ziekenhuis tegelijkertijd bijdragen aan het welbevinden van de gebruikers?

Drie thema’s die centraal staan in de vierdaagse workshop die Dutch Health Architects samen met de Izmir University of Economics organiseert van 8 - 11 april 2013 in Izmir Turkije. Circa 90 studenten van de Department of Interior Architecture and Environmental Design nemen deel aan de workshop die gepaard gaat met excursies en lezingen. Het doel is de studenten te introduceren in 'ontwerpen voor de gezondheidszorg in relatie tot stedelijke vernieuwing' om zo een bijdrage te leveren aan het Turkse ideaalmodel waarin gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar moet zijn. Het initiatief komt voort uit de Handelsmissie naar Turkije in november 2012 waaraan Dutch Health Architects deelnam onder leiding van Minister President Rutte.

Bayrakli Izmir

Voor de casestudy is gekozen voor het district Bayrakli in de provincie Izmir, een gebied met een rijke en sociaal bewogen geschiedenis. De bandbreedte van de workshop loopt van informele zorgsystemen tot moderne ziekenhuizen: 1. Modern ziekenhuis ontwerp 2. Gezondheid - Lifestyle - Leefomgeving 3. Informal Healthcare. De workshop maakt onderdeel uit van het onderwijsprogramma van de universiteit. Als afsluiting worden op donderdag 11 april de resultaten gepresenteerd op een centrale tentoonstelling. Victor de Leeuw en Maurits Algra van Dutch Health Architects begeleiden het gehele traject en evalueren samen met de studenten de resultaten van de workshops.

Urban Alchemy

In de workshop wordt de studenten gevraagd een analyse te maken van het Bayrakli district door het denkbeeldig af te breken en met architectuur als katalysator opnieuw op te bouwen in een andere vorm. Op deze manier leren de studenten een stedelijke structuur doorgronden, formele en informele zorgpatronen herkennen en sociale weefsels, verborgen relaties en onzichtbare tijdelijke metamorfoses bloot te leggen. Met als uiteindelijk doel; kansen creëren voor stedelijke transformatie en revitalisering. Izmir expo 2020: “Health for all”


De inspiratie voor deze workshop ligt in de Izmir Expo 2020. Hervormingen in de Turkse gezondheidszorg hebben tot noemenswaardige resultaten geleid, waaronder:


• Levensverwachting verhoogd met drie jaar
• Verlaging kindersterfte met 64%
• Vaccinatie gehele bevolking
• Verbreedde toegang zorgpakket (van 60% naar 90%)

 

Deze resultaten vormen het bewijs dat het ‘Health for All’-ideaal niet alleen mogelijk is maar dat het Turkse model van Toegankelijke Zorg kwalitatief hoogstaand, productief en duurzaam is.


Door studenten kennis te laten maken met de Nederlandse gezondheidszorg wil Dutch Health Architects bijdragen aan een verdere ontwikkeling van de Turkse gezondheidszorg.

Over Dutch Health Architects

Dutch Health Architects is een joint venture bestaande uit twee Nederlandse architectenbureaus EGM architecten en De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs, beide toonaangevend en gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Dutch Health Architects kan bogen op meer dan 50 jaar ervaring in het ontwerpen van ziekenhuizen en andere gebouwen voor de gezondheidszorg.
Naast het ontwerpen voor de gezond