Cradle to cradle in de zorg

Meest duurzame ziekenhuis van Nederland toegelicht tijdens Cradle to Cradle Café

Op 26 maart 2013 gunden architect en facilitair manager van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis - het meest duurzame algemene ziekenhuis van Nederland - een kijkje in de keuken van duurzaam ontwerp naar duurzaam beheer.

Ontwerpkeuzes voor het meest duurzame ziekenhuis van Nederland

Tijdens het Cradle to Cradle Café, dat voor deze gelegenheid plaatsvond in het kantoor van EGM, staat Cradle to Cradle in de zorg centraal. Mirjam Roth, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij EGM adviseurs, laten zien dat er binnen de strenge eisen in de gezondheidszorg toch voldoende mogelijkheden zijn voor het toepassen van duurzame materialen. Samen met Robbert Jan van der Ent Braat, facilitair manager RdGG, en Eric Wendel van EGM architecten, geeft dit cafe zo een compleet inzicht in de ontwerp- en beheersaspecten bij de nieuwbouw van het duurzaamste ziekenhuis van Nederland: het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

 

In het ontwerp voor het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis zijn de vele ambities van opdrachtgever, gemeente én architect samengebracht in een uniek concept: de “Esculaap”. Dit wordt het meest duurzame algemene ziekenhuis van Nederland. De eerste paal is net geslagen en het ziekenhuis zal medio 2015 volledig operationeel zijn.

 

Meest verbonden ziekenhuis

Aan de hand van het leidende thema “Het Verbonden Ziekenhuis” zal Eric Wendel in zijn lezing tonen hoe dit op alle niveaus is uitgewerkt door EGM architecten. Hij laat zien dat het nieuwe ziekenhuis ook daadwerkelijk verbindt in tijd, plaats en mensen. Een bijzondere plaats is hierbij ingeruimd voor het interieur. De weg tussen het programma van eisen en de ingebruikname kent vele keuzemomenten, waarbij materialen, gebruik, onderhoud en duurzaamheid een rol spelen. Eric geeft u inzicht in de afwegingen en aannamen die op vele schaalniveaus spelen in het besluitvormingsproces.
 

Van duurzaam ontwerp naar duurzaam beheer

Robbert Jan van der Ent Braat staat voor de uitdaging straks het nieuwe ziekenhuis te ‘beheren’. Dat is de reden waarom hij nu al stevig mee praat gedurende het ontwerpproces en de uitvoering. Zo werd in het ontwerp van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis door het facilitair bedrijf en EGM architecten gezocht naar de juiste balans tussen de realisatie van het Pharmafilter concept en duurzaam bouwen. De financiële mogelijkheden vormden hierbij een extra uitdaging.

Pharmafilter is een revolutionair systeem waarmee afvalwater gezuiverd wordt van verontreinigingen waaronder medicijnresten en hormoonverstorende stoffen. Daarnaast zorgt het voor sneller, prettiger en hygiënischer werken voor verpleegkundigen en medewerkers en vermindering van vast afval.

 

Over de sprekers

Eric Wendel werkt als architect en is partner-eigenaar bij EGM architecten. EGM architecten is één van de grootste architectenbureaus van Nederland en een belangrijke speler in de zorgmarkt. Al tijdens zijn studie aan de TU Delft had hij een bovengemiddelde nieuwsgierigheid naar complexe publieke gebouwen. In de 25 jaar die Eric werkzaam is voor EGM ontwierp hij zowel ziekenhuizen en verpleeghuizen als winkelcentra, kantoren en distributiecentra. Het buitenland lonkt en zal zeker nog meer van Eric te zien krijgen, maar vooralsnog valt er voor hem in Nederland nog genoeg te doen.