De historische Fenixloods II op Katendrecht in Rotterdam wordt getransformeerd tot museum FENIX. FENIX wordt een culturele plek in Rotterdam geïnspireerd op migratieverhalen van over de hele wereld. Over liefde en afscheid, over thuis komen en je thuis voelen, over het navigeren van identiteit of het zoeken naar geluk. Op dé plek van vertrek en aankomst.
Om tot de herontwikkeling te komen wordt FENIX gerestaureerd door Bureau Polderman en krijgt het een toegankelijke lobby met een bijzonder uitzichtpunt ontworpen door MAD Architects. EGM architecten verzorgt voor het gehele plan als co-architect de bouwkundige uitwerking. Eerder al was EGM betrokken bij het bouwkundig vooronderzoek en uitwerking van de bestaande situatie in BIM. De werkzaamheden vinden plaats in nauwe samenwerking met MAD Architects en Bureau Polderman.
Het museum komt op de bovenste twee verdiepingen, op de begane grond komen creatieve, culturele en culinaire functies. Het Migratiemuseum herdenkt de miljoenen landverhuizers die Rotterdam en Europa achter zich lieten in de negentiende eeuw. FENIX is een van de laatste historische havenloodsen van Rotterdam. De loods was ooit de grootste loods ter wereld; een sprekend voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur.
Voor EGM is FENIX het derde bijzondere project op Katendrecht in Rotterdam. Powered by EGM heeft ook de bouwkundige uitwerking verzorgd van Cultuurcluster Fenix I en appartementencomplex De Groene Kaap. Begin 2020 is gestart met de transformatie van de Fenixloods, in 2025 opent het museum de deuren.
2020.01.14