Vanaf 2023 start het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) met een omvangrijk nieuwbouwplan. Uiterlijk in 2035 moet er een bijna volledig nieuw MCL staan. Het ontwerp daarvoor komt van EGM architecten.
De intensive care en het operatiecomplex worden als eerste gebouwd. Nieuw bouwen is nodig om nu maar ook in de toekomst hoogwaardige, innovatieve patiëntenzorg te kunnen leveren. Willem Lenglet, lid Raad van Bestuur: ‘‘Wij zijn een topklinisch ziekenhuis en leveren complexe zorg. Daar hoort een gebouw bij dat ook alle technologische mogelijkheden biedt om die zorg te kunnen blijven leveren. Digitalisering is één van de ontwikkelingen waar de focus op ligt.’’
Het belangrijkste uitgangspunt voor de nieuwbouw is het kunnen leveren van de best mogelijke patiëntenzorg op een duurzame manier. De functionele vernieuwingen zijn binnen het huidige OK-complex en de IC lastig te realiseren. Daarom ligt in de eerste fase de focus op de OK en de IC. Op een later moment volgen de klinieken en poliklinieken en de ondersteunende afdelingen.
Volgens programmamanager Joost Willems bouwt het MCL niet alle gebouwen tegelijk omdat dit het ziekenhuis de mogelijkheid biedt om de komende jaren goed in te kunnen spelen op ontwikkelingen binnen de Friese zorg. ‘‘Voor de eerste bouwplannen weten we precies wat we willen. Zo realiseren we in het nieuwe OK-complex een hybride OK, waarbij geavanceerde beeldvormende apparatuur onderdeel is van de OK ruimte.’’ Naast het nieuwe OK-complex, komt ook een hypermoderne IC met een ‘helende omgeving’ waar het reactiveren van patiënten centraal staat.
We willen dat vooral duurzaam en energiezuinig doen. Daarom gaan we duurzaam bouwen
Een andere belangrijke aanleiding voor de bouwplannen is de energietransitie in het klimaatakkoord. Lenglet: ‘‘We vinden dat we een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben in de manier waarop we onze zorg leveren. We willen dat vooral duurzaam en energiezuinig doen. Daarom gaan we duurzaam bouwen. Zo maakt de MCL-campus straks geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Voor onze warmtevoorziening willen we bijvoorbeeld gebruikmaken van geothermie, waarbij we de warmte uit de grond halen.’’ Ook voldoen de gebouwen straks aan hoge duurzaamheidsstandaarden. Het MCL sloopt daarbij de oudste gebouwen die niet duurzaam te renoveren zijn.
De nieuwbouw van het MCL is onderdeel van het strategisch beleid van het ziekenhuis tot 2030. Het MCL werkt in de nieuwbouw samen met Noorderbreedte om ervoor te zorgen dat de patiënt de best mogelijke zorg op de juiste plek krijgt. Hoog specialistisch in het MCL, herstel waar dat kan binnen Noorderbreedte, waarbij de patiënt letterlijk drempelloos van ziekenhuis naar Noorderbreedte kan. De gemeente Leeuwarden is nauw betrokken bij de stedenbouwkundige uitwerking van de plannen.
Het ontwerp van EGM architecten wordt op dit moment verder uitgewerkt in een team samen met het MCL, ptg advies, Royal HaskoningDHV, Aronsohn en Urbis.