There is no English version of this page, so we have loaded the Dutch version instead.

Appartementen Rubroekstraat, Rotterdam

Nieuwe huurwoningen voor verschillende doelgroepen passen in een levendige en diverse wijk

Binnenstedelijke herontwikkeling met extra aandacht voor ontmoetingen in de buitenruimte

Sociale woningbouw middenin een historische woonwijk

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Voor woningcorporatie Havensteder heeft EGM architecten nieuwe appartementen ontworpen aan de Rubroekstraat in de Rotterdamse wijk Crooswijk. Het gebouw staat op de plaats waar voorheen een verouderd portiekappartementengebouw stond. De nieuwe appartementen zijn toekomstbestendig en bieden veel woongenot aan een diverse groep bewoners. Een waardevolle invulling van de woningbouwopgave voor Rotterdam in de sociale sector.

Prettig wonen

Vanaf de straat valt direct op hoe het stevige stadsblok zich met de herkenbare gevel naadloos voegt in de stedelijke context. Bewoners en buren zien dat het woningenblok hier past, het voelt goed. De stevige betonnen plint op begane grond, en daarboven de oranjerode gemetselde gevel geven het geheel een stadse robuustheid. Dubbele lagen van staand metselwerk, de strakke kroonlijst en de dubbele bies van donkere baksteen langs de dakrand, geven het een architectonische verfijning en tijdloze elegantie. Bewoners merken dat deze kwaliteiten bijdragen aan een welkome en veilige omgeving.

 

Kleine details, zoals de ornamenten boven de portieken en de verbijzonderde texturen tussen de voordeuren, dragen bij aan een verfijning van het gebouw die juist in het sociale segment waardering krijgt. Het geeft de buurt een stijlvolle impuls en meer woongenot. De woningen liggen in het levendige Crooswijk. Door dit stadsdeel stroomt de Rotte de stad binnen. Er zijn winkels en horeca in de buurt en er is volop stadsgroen. Hier kunnen zowel liefhebbers van rust als van reuring hun draai vinden. Door de verschillende woninggrootten en indelingen is het gebouw voor een diverse groep woningzoekenden aantrekkelijk – starters, gezinnen, doorstromers en senioren. Het woningaanbod sluit daarmee goed aan bij de wijk met veel diversiteit.

 

Voor iedere wens een woning

Alle appartementen hebben verdiepingshoge ramen aan de straatzijde. Zo komt veel daglicht de woonkamer binnen. Verdiepingshoge deuren met Frans balkon geven de gevel een markant ritme met grootstedelijk allure. Het zorgt ook voor een versterking van de sociale connectie tussen de appartementen en straat. De hoekwoningen op de begane grond, met drie extra ramen in de zijgevel en in de afgeschuinde hoekgevel, vergroten de sociale interactie en krijgen extra daglicht binnen. De maisonnettes hebben hun woningentree aan de straatzijde. De overige appartementen hebben de entree aan de extra brede galerij. Met een eigen terras op het zuiden genieten de bewoners van hun ‘tuintje’ buiten en een praatje met de buren.

In totaal zijn er in het gebouw 60 sociale huurwoningen voor starters en doorstromers van alle leeftijden, die in de binnenstad een verrijking zijn. Er zijn 44 twee- en driekamerappartementen en 16 vierkamermaisonnettes. De maisonnettes, met elk een eigen ruime tuin op het zuiden, bevinden zich op de begane grond en eerste verdieping, verdeeld over twee woonlagen. Op de tweede en derde verdieping zijn 16 extra brede driekamerappartementen. Bewoners kunnen fietsen zowel inpandig als buiten stallen, via het achterpad.

 

Comfortabel duurzaam

De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en aangesloten op Warmtenet voor groot comfort, met een centraal ventilatiesysteem. Op het dak liggen PV-panelen, die het gebouw van een eigen energiebron voorzien ten behoeve van. de algemene voorzieningen, waaronder de centrale verlichting binnen en buiten, de lift en de hydrofoor. Hiervan profiteren alle bewoners mee, aangezien de servicekosten hierdoor lager zijn.

 

Team

EGM architecten: Vincent Ketting, Roemer Pierik, Gary Cornel, Frank Morel, Frank van Soest, André van Die, Emiel Hofman, John Bothof

Samenwerking: Van Mierlo Bouw

 

Fotografie: Jan Paul Mioulet