Een licht en ruimtelijk ziekenhuis dat gebouwd is als een stad in een stad, met lichtstraten, wandelpaden, pleinen en patio's. Ontworpen vanuit de functie, met aandacht voor de herkenbaarheid van elke plek.
View the entire projectZorg, onderzoek en onderwijs zijn de drie pijlers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Met ruim 12.000 medewerkers is dit academische ziekenhuis een van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met vernieuwende, toonaangevende behandelingen en aandacht voor de individuele patiënt wil het ziekenhuis beantwoorden aan de zorgbehoeften van nu en de toekomst. EGM architecten ontwierp een efficiënt gebouw met veel daglicht, uitzicht en overzicht. Een bewezen sterk ontwerp, want het voldoet na al die jaren nog steeds. Het gebouw is flexibel, er is vanaf het begin rekening gehouden met de toekomstige veranderingen in de gezondheidszorg én de wensen van de individuele patiënten.
De relatie met het UMCU gaat ver terug. Al zo'n vijfendertig jaar geleden tekende EGM architecten het ontwerp voor het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU). Dit was het eerste academische ziekenhuis in Nederland, en een van onze eerste grote opdrachten. In de zestiger jaren bestond het ziekenhuis uit losse paviljoens met ieder hun eigen specialisme. In 1989 werd het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd op het universiteitsterrein De Uithof. Het ziekenhuis is ingericht volgens de matrixstructuur. Dit zorgt voor gedeelde voorzieningen, korte loopafstanden en bevordert de interactie. In 1999 fuseerde het AZU met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Medische Faculteit tot het UMC Utrecht.
Herkenbaarheid, helderheid, doelmatigheid en flexibiliteit waren de uitgangspunten bij het ontwerp. Om de flexibiliteit van het ziekenhuis te waarborgen - in de gezondheidszorg volgen ontwikkelingen elkaar snel op - werden grote vrij indeelbare vloeroppervlakten verdeeld over drie zones: noord, midden en zuid. De kern wordt gevormd door de middenzone, die bestaat uit een rechthoekig hoofdgebouw 'de monoliet'. Hierin bevinden zich de afdelingen voor onderzoek, behandeling en de ondersteunende functies. Dit gebouw functioneert als een stad op zich. Drie brede (licht)straten met ieder hun eigen sfeer zorgen voor licht en overzicht. Open atria versterken de transparantie en zorgen voor oriëntatie. In samenwerking met de kunstcoördinator is toegepaste kunst ingezet op strategische plekken in het gebouw. Hierdoor vinden patiënten, bezoekers en medewerkers nog gemakkelijker hun weg. De verpleegafdelingen bevinden zich in de V-vormige volumes aan de noordzijde en de poliklinieken zijn gevestigd in de bijgebouwen aan de zuidkant. Witte keramische tegels en blauw zonwerend glas geven de gevel een professionele uitstraling en vormen een mooi contrast met het omringende landschap.