Een nieuwe publicatie van spelregels en afspraken voor de bouw van zorgvastgoed is op 21 november 2013 uitgereikt aan Michel van Schaik, Directeur Gezondheidszorg van Rabobank Internationaal.
Michel van Schaik nam de Handreiking Zorgvastgoed in ontvangst in het kantoor van EGM architecten. Het document bevat definities, kosten en richtgetallen, die aansluiten bij de nieuwe ontwikkelingen in de bouw en in de zorg. Het is een vervolg op de nota’s die tot 2008 werden uitgebracht door het Bouwcollege, dat namens de overheid belast was met het toezicht op de zorgbouw. Na het afschaffen van de wettelijke regels kwamen deze nota’s te vervallen.
De Handreiking is het eerste product van de Stichting Adviescentrum voor Zorghuisvesting, een dit jaar opgericht onafhankelijk samenwerkingsverband van partijen betrokken bij het bouwen in de gezondheidszorg. Handreiking Kengetallen Zorgvastgoed kwam tot stand met medewerking van EGM architecten, Cure+Care consultancy, Deerns en ZRi raadgevende ingenieurs.
Zorginstellingen, ontwerpers en bouwers werden hierna zelf verantwoordelijk voor het vraaggericht realiseren van zorgvastgoed en droegen hierbij ook zelf de financiële risico’s. Dit resulteerde in een toename van innovatie, efficiency en klantgerichtheid. Anderzijds ontstonden er soms knelpunten die kunnen leiden tot vertraging, overschrijding en financieringsproblemen. Er bleek behoefte te bestaan aan gezamenlijke spelregels en actuele werkafspraken.
De Stichting Adviescentrum voor Zorghuisvesting heeft dit probleem opgepakt door het opstellen van een nieuwe Bouwkostennota getiteld Handreiking Kengetallen Zorgvastgoed. Ook voor financiers en toezichthouders wordt hiermee het proces transparanter. Kostenramingen, ontwerptekeningen, bouwplanning komen sneller tot stand en kunnen beter worden bewaakt. De Handreiking is het eerste product van deze Stichting AcvZ, een dit jaar opgericht onafhankelijk samenwerkingsverband van partijen betrokken bij het bouwen in de gezondheidszorg.
De voorzitter van AcvZ, Jan van der Kruis, oud-bestuurder van zorginstelling Dichterbij, kondigde bij de presentatie van de Handreiking verdere studies aan samen met het veld over het zorgvastgoed van de toekomst. Zo zal in 2014 een prijsvraag voor studenten worden georganiseerd.
De nieuwe cijfers van het AcvZ laten zien dat bij de bouw van ziekenhuizen de kosten in 2012 en 2013 structureel zijn gestegen. De algemene prijsindexering in de bouw leidt tot een stijging met ruim 2%. Bovendien veroorzaken nieuwe ontwikkelingen in de zorg extra kostenstijgingen. Technische vernieuwing in de operatiekamers, digitalisering van apparatuur, extra patiëntenservice verhogen de bouwkosten met 3%. Ziekenhuisgebouwen worden daarentegen niet groter. Meer éénbedskamers en vernieuwde behandelaccommodatie vragen meer vloeroppervlak, maar dit wordt gecompenseerd door verbeterde logistiek en een lagere beddencapaciteit.
Bij de huisvesting van patiënten in de caresectoren van verpleeghuizen, psychiatrie en instellingen voor verstandelijk gehandicapten doen zich in 2012 en 2013 geen specifieke of structurele kostenverhogingen voor. Hier zijn het vooral de regeringsplannen voor het scheiden van wonen en zorg, die onzekerheid en vertraging veroorzaken. Het wonen van de lichte patiëntencategorieën behoort dan niet meer tot de functie van zorginstellingen. Dit leidt tot grote verschuivingen in de huisvesting vooral bij verzorgingshuizen. In reactie hierop bepleit het AcvZ in de Handreiking dat instellingen in de care overstappen naar het realiseren van vooral courante gebouwen in plaats van specifieke voorzieningen. Het wordt dan in de toekomst eenvoudiger om woningen binnen en buiten de zorg uit te wisselen.