Zorghotel Drie Eiken, Edegem (België)

Zorghotel

Een moment van rust tussen ziekenhuis en thuis

Drie Eiken heeft de uitstraling en het comfort van een hotel. Patiënten zijn gasten. Hier kunnen zij herstellen of uitrusten na een operatie voordat zij naar huis gaan. Zorg is 24 uur per dag aanwezig, maar niet zichtbaar.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Zorghotel De Drie Eiken is een voor België uniek concept. Het hotel is een gezamenlijk initiatief van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het AZ Monica. Het project komt tegemoet aan het plan van de Vlaamse Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen om in Vlaanderen 1.500 kamers ter beschikking te stellen voor een vlottere doorstroming van patiënten na een ziekenhuisopname.

 

De patiënt als gast

De ligdagen van een patiënt in het ziekenhuis worden steeds beperkter. Niet elke patiënt die het ziekenhuis verlaat heeft de mogelijkheid om thuis veilig en goed herstellen. Het ontwerp van Drie Eiken biedt hiervoor een oplossing. Het zorghotel verenigt het beste uit twee werelden. Patiënten worden 'gasten' die zelf de regie van hun verblijf en herstel in handen houden. Zorg is wel aanwezig, maar niet zichtbaar. Wel zichtbaar zijn de kwaliteit, het comfort en de gastvrijheid

 

Luxe, comfort en toegankelijkheid

Het concept is goed doordacht. De kamers zijn rolstoeltoegankelijk en hebben hoge ramen die zorgen voor daglicht en uitzicht op de groene omgeving. Kleur- en materiaalgebruik zorgen voor een warme en luxe uitstraling. Alle een- en tweepersoonskamers zijn uitgerust met een minibar, digitale televisie en hebben een ruime badkamer. Naast revalidatie- en ontspanningsruimten is er ook een fitness- en wellnessruimte, een restaurant en een zonneterras. En er is roomservice, net zoals in een hotel.

 

Inpassing in de omgeving

Het zorghotel is een oriëntatiepunt; het is het eerste gebouw dat bezoekers zien bij het betreden van het terrein van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Integratie in de omgeving was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Het masterplan van het ziekenhuis wordt sterk bepaald door groene heuvelruggen. Om de omgeving zoveel mogelijk intact te laten is het moderne gebouw letterlijk in de bestaande heuvel geplaatst. Hierdoor is het gebouw geïntegreerd in de omgeving en wordt diezelfde groene omgeving binnen nog beter zichtbaar. Het volume is compact en helder, laat zoveel mogelijk ruimte over voor het landschap en is daardoor energetisch duurzaam.

 

Duurzaamheid

Het compacte gebouw heeft een hoogwaardige isolatie, automatische buitenzonwering en mechanische nachtkoeling in de gangen. Fotovoltaïsche cellen en vloerverwarming met water op lage temperatuur door middel van een warmtepomp, zorgen verder voor een laag energieverbruik en een prettig binnenklimaat.

 

Erkenningen 

Internationale Bouwprijs NVTG Award 2016 - Eervolle vermelding 

Innovation to Care 2013 - Nominatie 

 

Drie Eiken is een samenwerking van EGM architecten en het Belgische LLOX architecten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!