Radboudumc Main Building

New main building further shapes the sustainable campus, Nijmegen

A light, compact and future-orientated building with a human scale

Complex assignment in which a clear structure, well-arranged meeting places, daylight, view and sustainability are leading

View the entire project

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

Radboudumc Main Building

Multifunctional building in which the main entrance, care and shopping facilities have been given a place in a friendly manner and of a high quality

The final building in the redevelopment plan for Radboud university medical center is the Main building (previously Building S). A compact and future-oriented building that supports the mission and vision of Radboud university medical center: "To Make a Significant Impact on Healthcare". In addition, the patient is viewed as a partner in the healing process. This building — right in the heart of Radboud university medical center — provides space mostly for internal medicine and neurosensory care. It houses the clinic, policlinics and staff spaces. The Main building also contains the main entrance to the medical area of the campus.

 

Compact and uncluttered care environment

The building replaces a large number of buildings that no longer meet the current wishes and standards of Radboud university medical center. In addition, the amount of square metres needed has been drastically reduced to create and maintain a compact, uncluttered and accessible care environment. The building is designed as generically as possible and has a clear and highly flexible structure, enabling it to accommodate future changes in functional arrangements. Despite the high degree of standardization in the policlinic, clinic and staff areas, the identity of the various departments is preserved.

 

The human scale: the Golden Section

The Main building is based on a building structure that has proven itself and clearly reflects the character of Radboud university medical center. Building A is one of the most appealing examples of a building in which the existing qualities and structure form the basis for the new volume. This monumental structure is designed in the Bossche School style, taking the human scale as its point of departure. Moreover, all building volumes are attuned to one another according to the ideal proportions of the Golden Section. The Main building is an example of a modern and valuable translation of this architecture style.

 

Bossche School style as starting principle for new building

The size and scale of Building A provided a pointer for the general composition of Building S. As a result, it does not read as one big building but as a logical series of smaller, recognizable parts. The floor plan reveals that the Main building is about three times the size and scale of Building A. Each of these three volumes is organized around a central, open space, courtyard or atrium. This is the heart of the clinic and policlinics. In terms of layout and structure, however, the human scale extends further than the proportions and building parts alone. Other aspects that play a role include a recognizable route and clear and uncluttered spaces that enhance orientation. Moreover, waiting areas enjoy plenty of daylight and views and provide places for various users.

 

Innovation theme "ALWAYS LIGHT"

Daylight and views have been proven to contribute to the wellbeing of occupants in buildings. That is why light plays an important role in the layout and structure of the Main building. Daylight admission and views from spaces were optimized under the motto ‘Always Light’. In addition, daylight is used in the clinic, policlinic and general spaces for diversion, orientation and wayfinding, and for indicating day and night. Various building aspects that significantly influence the admission of daylight are incorporated into the zoning plan. These include the building depth, the structural layout, and the 'third façade', which draws daylight deep into the building through rooflights and atriums.

 

‘Stepping stones and hubs’

Based on the conviction and mission of Radboud university medical center, the Main building will provide space for encounters and reflection. In the future, the strong development of volunteer care for the patient and care participation of the patient and their surroundings will call for more space. These are the so-called ‘stepping stones’ in the healing process of the patient. This is why so-called ‘hubs’ have been created in the clinic. These are living rooms and lounges where people can meet or relax outside their own room. These spaces are well equipped and offer a combination of comfort and technology.

 

The stimulating of encounters and sharing of knowledge among medical professionals, researchers and scientists and 'learning professionals' (students) forms the connecting factor at the Radboud university medical center. Flexibility in accommodation and automation enables Radboud university medical center to respond to future changes.