Radboudumc Onderwijsgebouw

Klinisch trainingscentrum, skillslabs, conferentie- en vergaderruimten, Nijmegen

Kennis en innovatie als verbindende schakel

Binnen het Radboudumc is kennis de verbindende schakel. Het onderwijsgebouw verbindt het ziekenhuis met de medische faculteit op de campus. Het open en transparante gebouw symboliseert de essentie: ontmoeten, opleiden en innoveren.

Bekijk het gehele project

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Radboudumc Onderwijsgebouw

Stimuleren van ontmoeten, onderzoeken en kennis delen

Het bestaande onderwijsgebouw uit de jaren negentig wordt gerenoveerd en uitgebreid. Het gebouw omvat nu nog functies als bibliotheek, auditorium en onderwijsruimten. Het nieuwe onderwijsgebouw wordt de ‘showcase’ van het Radboudumc. Het toont de huidige innovatiekracht en huisvest de hiervoor relevante functies. Daarnaast faciliteert het de ontmoeting tussen zorg en onderzoek, onderwijs en innovatie. Die mix aan functies hebben allemaal één ding gemeen: het stimuleren van ontmoeten, onderzoeken en kennis delen.

Middelpunt van interactie

In het onderwijsgebouw wordt de buitenpatio overkapt, zodat er een hoge centrale ruimte ontstaat. Dit wordt het hart van het nieuwe onderwijsgebouw. Met daaromheen nieuwe, logische en vloeiende interne verbindingen, trappen en verbeterde toegangen. Dit stimuleert de interactie tussen gebruikers en verbindt op een logische en natuurlijke manier de diverse functies in het gebouw.

Internationale aantrekkingskracht

Na de herstructurering zal dit gebouw beschikken over hoogstaande restauratieve voorzieningen en voorzieningen voor vergaderingen en conferenties, zoals een auditorium, diverse vergaderzalen en individuele en flexibele overlegplekken. Hierdoor zal het gebouw aantrekkingskracht hebben voor de hele campus en evenementen met een internationale allure kunnen faciliteren. Vanuit de universitaire opleidingen op de campus biedt het onderwijsgebouw plaats aan een klinisch trainingscentrum, skills labs, werkgroepruimten en de studiezaal 2.0 met een bibliotheekgedeelte met een digitale database.

Research experience center: toonbeeld van innovatie

Innovatie en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het onderwijsgebouw is dan ook het research experience centre ondergebracht: het toonbeeld van innovatie. Hier wordt de laatste stand van zaken van de state-of-the-art projecten op het gebied van zorg, onderzoek en onderwijs getoond. Daarnaast biedt het centrum ruimte voor proefplaatsingen van innovaties en apparatuur door derden.

Serviceplein 2.0: interactieve communicatie

Voor hulp, ondersteuning en ‘trouble shooting’ is een serviceplein 2.0 aanwezig. Hier worden vragen op een interactieve manier en in een open setting beantwoord door medische en lerende professionals. Vragen op het gebied van ondersteuning en apparatuur, maar ook over andere belangrijke hulpmiddelen in het primaire proces van het Radboudumc.

Kantoren voor onderzoek en innovatie

In het onderwijsgebouw zijn kantoren voor groepen binnen het Radboudumc die zich bezighouden met onderzoek, innovaties stimuleren en nieuwe trends en behoeften ontdekken in de gezondheidszorg.

Patiënt als gast én deelnemer in onderzoek

Patiënten hebben een bijzondere positie in dit nieuwe onderwijsgebouw. Zij zijn te gast, kunnen gebruik maken van alle faciliteiten en hebben toegang tot alle beschikbare informatie. Daarnaast stimuleert het Radboudumc patiënten om deel te nemen aan onderzoek en te helpen met het ontwikkelen van vaardigheden van jonge, lerende professionals.

‘Hubs’ voor ontmoeting en ontspanning

Ten slotte biedt het nieuwe onderwijsgebouw plekken voor ontmoeting en ontspanning, zogenaamde ‘Hubs’. Hier is Wifiverbinding, zijn docking stations en kan apparatuur opgeladen worden. Een ruimte die ontwikkeling en innovatie uitstraalt. Een inspirerende omgeving om elkaar te ontmoeten en onder het genot van een hapje of drankje van gedachten te wisselen.

 

Mede-adviseurs:
Projectmanagement: DVP, Den Haag; Interieurontwerp: Suzanne Holtz Studio, Laren; Installatie adviseur: Deerns, Maastricht; Constructeur: Aronsohn, Rotterdam; Bouwfysica: Peutz, Mook.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!