Opening Living Lab Vonderhof

Innovatief verpleegappartement waar slimme techniek en thuisgevoel samenkomen

Op donderdag 1 december jl. vond de feestelijke interne opening plaats van het Living Lab Vonderhof in Eindhoven. Het Living Lab is een innovatief appartement in zorgcentrum Vonderhof, waarin slimme techniek en thuisgevoel samenkomen. Tijdens de opening mochten alle betrokkenen van Vitalis, de woonzorggroep waaronder Vonderhof valt, voor het eerst een kijkje nemen in het zorgappartement van de toekomst. Het appartement is voorzien van tal van technische snufjes en zal de komende jaren als Living Lab verder ontwikkeld worden.

Hoogwaardige techniek en een huiselijke uitstraling

Uniek aan het Living Lab is de combinatie van een sterke huiselijke uitstraling en hoogwaardige technieken, die de bewoner de mogelijkheid bieden om op een comfortabele en prettige manier zo zelfstandig mogelijk te leven. Door de verschillende geïntegreerde technologische voorzieningen kan goed zorg worden verleend en specifiek gedrag worden gemonitord in een prettige omgeving, die doet denken aan thuis. Centraal bij het ontwerp van het appartement stond een persona: een fictief persoon met fysieke klachten en een verminderd geheugen, passend bij de lokale omgeving van Vonderhof in Eindhoven.

In het appartement staat het thuisgevoel voorop; technologische voorzieningen worden dan ook zoveel mogelijk aan het oog onttrokken

Testlab voor de Zorg van Morgen

Het ruimtelijk ontwerp van het Living Lab Vonderhof is gebaseerd op de ervaring van EGM architecten in de verpleegzorg, en op een bijdrage van EGM r&d aan wetenschappelijk onderzoek naar het thuisgevoel in zorginstellingen met onder andere Fontys EGT (Rijnaard et al 2016). Het interieurontwerp van het zorgappartement is van de hand van EGM interieur. Het appartement zal in eerste instantie ingezet worden voor training, onderwijs, onderzoek en het demonstreren van innovatieve gebruiksvriendelijke technieken in een integraal interieurontwerp. Living Lab Vonderhof wordt in het voorjaar van 2017 officieel geopend.

 

In de film 'Zorg voor Morgen' is te zien hoe innovatieve technieken kunnen bijdragen aan de autonomie van de bewoners.

 

Wilt u meer weten over onze zorgconcepten of de onderzoeken waar wij mee bezig zijn? Neem dan contact op met onze afdeling Research & Development.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanverwante publicaties

FMT Gezondheidszorg: Het thuisgevoel in verpleeghuizen

Frontiers of Architectural Research