Ronald McDonald Huis Sophia

Een tijdelijk tweede thuis in Rotterdam voor familie van ernstig zieke kinderen

In een cruiseschip ontsnappen aan de ziekenhuissfeer

Het Ronald McDonald Huis Sophia biedt een thuishaven voor families van patiëntjes van Erasmus Sophia Kinderziekenhuis. Een plek waar men zich kan ontspannen, met lotgenoten kan praten, maar zich ook kan terugtrekken wanneer daar behoeft aan is.

Bekijk het gehele project

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Ronald McDonald Huis Sophia

Stedelijke dynamiek en de Rotterdamse haven staan centraal in ontwerp Ronald McDonald Huis Sophia

Het Ronald McDonald Huis Rotterdam ligt direct naast het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Ouders kunnen hier dicht bij hun opgenomen kind logeren, in een gebouw dat er absoluut niet uitziet als een ziekenhuis of als een onderdeel van het Erasmus MC-Sophia. Zowel van binnen als van buiten heeft het ontwerp een maritieme uitstraling als eerbetoon aan de wereldhavenstad Rotterdam.

Een thuis ver van huis

Het Ronald Mc Donald Huis Sophia doet van buiten en van binnen denken aan een cruiseschip. In deze nautische wereld vinden ouders, broers en zussen van kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen een ‘thuis ver van huis’ en kunnen hier dicht bij hun kind zijn. In het huis kunnen ouders net als thuis slapen, koken en eten. De gezinssituatie wordt op deze manier zoveel mogelijk gehandhaafd.

Nautische uitstraling

De kavel waar het Ronald McDonald Huis op staat is relatief erg klein (ca. 400 m²) en driehoekig van vorm. Deze driehoeksvorm is architectonisch vertaald als een reusachtige bakstenen scheepsboeg met rondlopende vensters en railings. Door een uitsnede in de driehoek worden de gastenkamers zichtbaar die zich in het ‘schip’ bevinden. Hiermee is het gebouw een echt stoer gebouw geworden, dat verankerd is in de stad en met 9 verdiepingen een prachtig uitzicht biedt over Rotterdam. 

Weg van de hectiek

Het 'schip' heeft 28 gastenkamers met badkamers, diverse woonkamers, een centrale keuken en uitruimte, speelruimtes en een Ronald Mc Donald Huiskamer. De huiskamer dient als dagverblijf tijdens opnames van het zieke kind, een plek waar het gezin, al dan niet met het zieke kind, tot rust kan komen in een huiselijke sfeer. Het speeldek op de tweede verdieping biedt dagopvang aan broertjes of zusjes van zieke kinderen. Een riant dakterras biedt een aangename, rustige plek waar ouders en kinderen buiten kunnen zitten en even kunnen ontsnappen aan de hectiek van het ziekenhuis zijn.   

Scheepsinterieur

De nautische stijl is ook doorgevoerd in het interieur. VFD architecten, die ook interieurs voor cruiseschepen van de befaamde Holland Amerika Lijn hebben ontworpen, hebben de inrichting van het nieuwe Ronald McDonald Huis Sophia voor hun rekening genomen.  

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!