Studie Revalidatiecampus Revapolis

Nieuw kenniscentrum voor revalidatie en herstel, Zandhoven (Belgiƫ)

Revalidatiecampus voor kinderen en volwassenen

Het nieuwe Revapolis is een oase van rust en groen, waar jong en oud, bewoner, bezoeker, medewerker of inwoner vanuit de regio, nieuwe energie op kan doen

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

De Revapolis Campus in het Belgische Zandhoven is een initiatief van Zorgverblijf Hooidonk en Pulderbos, een revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren. Beide instellingen slaan de handen ineen, waardoor een groot kenniscentrum voor revalidatie en herstel ontstaat. EGM schetste een visie voor een gemeenschappelijke campus, waar beide instellingen met respect voor ieders eigenheid een thuis vinden en kennisuitwisseling en het delen van faciliteiten optimaal ondersteund worden.

Dorpsplein als centraal ontmoetingspunt

Werken en leven met en tussen kinderen die revalideren is anders dan zorg dragen voor volwassenen en oudere mensen. Beide belevingswerelden verschillen, maar er zijn ook veel overeenkomsten, zoals het streven naar herstel en meedoen in de maatschappij. De ontwerpvisie van EGM brengt beide werelden samen.

 

Het ontwerp voor Revapolis kenmerkt zich door de compacte gebouwopzet met drie volumes, die zich uitnodigend openen naar het landschap. Op het gelijkvloers zijn de volumes onderling verbonden door een centraal entreegebied, het dorpsplein. Het plein biedt toegang tot de algemene voorzieningen, zoals restaurant, lounge en winkels, en de bijzondere functies van het complex, zoals de school en de therapieruimtes.

Optimaal contact met de omgeving

De opdeling van het omvangrijke programma in aparte volumes creëert een prettige schaal in het interieur en in het landschap. De beperkte hoogte van het gebouw zorgt vanuit de verschillende ruimtes voor optimaal contact met de omgeving. Om zoveel mogelijk leefgroepen, afdelingen, en de school ‘drempelloos’ toegang te geven tot het maaiveld is het landschap tussen de drie vleugels opgetild. Door deze ‘ingreep’ is het contact tussen het gebouw en het landschap maximaal.

 

Het hoogteverschil geeft een extra dimensie aan de beleving van de locatie: vanuit de rolstoel kijk je ineens over de mensen die voor je lopen heen. Het illustreert hoe het complex ontworpen is vanuit het perspectief van mensen die leven met een beperking, of aan het revalideren zijn.

Vloeiende overgang naar het park

Het karakter van de campus wordt bepaald door de vele interessante, stimulerende ruimtes en de vloeiende overgangen naar het park. Ruimtes die uitdagen en prikkelen en zo het herstel bevorderen, of ruimtes die juist rustgevend werken. De ruimtelijkheid, het vele daglicht en het zicht op de natuur creëren een ontspannen atmosfeer. Men voelt de vrijheid om te bewegen. Gangen zijn in het publieke domein nauwelijks aanwezig.

 

De medische functies zijn op een natuurlijke wijze in het complex opgenomen; makkelijk vindbaar, maar zeker niet dominant wanneer het gaat om het bepalen van de sfeer. Het gebouw en de omgeving nodigen uit om te worden ontdekt en bieden voldoende ruimte en afwisseling om te kunnen dwalen en plekken te vinden om even alleen te zijn of met familie wat tijd door te brengen.

Eenduidige logistieke circuits

Het complex is functioneel van opzet. Het ondersteunt een efficiënte arbeidsorganisatie door onder meer korte looplijnen voor het personeel en eenduidige logistieke circuits die de primaire werkprocessen en de beleving niet verstoren. De verschillende gebieden zijn zo ontworpen dat deze in de toekomst makkelijk kunnen worden aangepast, wanneer de ruimtebehoefte van de organisaties in de toekomst verandert.

                     

Ook in het voor bezoekers en gebruikers vrij toegankelijke gebied, het publieke domein, zorgt de ruimtelijkheid voor een goede oriëntatie. Hierdoor zijn de verschillende bestemmingen intuïtief te vinden, zoals men zich ook in een dorp of stad oriënteert en de weg vindt. De ruimtelijke beleving is altijd afwisselend en wordt ondersteund door daglicht en uitzicht. De Revapolis Campus is een oase van rust en groen, waar jong en oud, bewoner, bezoeker, medewerker of omwonenden vanuit de regio, nieuwe energie op kunnen doen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!