Revalidatiecentrum Magentazorg

Stimuleren om zelfstandig te bewegen, Oudorp

Ondersteunen in de best mogelijke persoonsgerichte zorg

Het herstelproces is leidend in het nieuwe revalidatiecentrum. Daarom ondersteunt het gebouw medewerkers maximaal in het verlenen van de best mogelijke persoonsgerichte zorg.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

De missie van Magentazorg vormt de basis voor het nieuwe gebouw: revalidanten een prettige herstelomgeving bieden die past bij deze tijd. In een gebouw dat uitnodigt om te bewegen – zowel binnen als buiten – voor een sneller herstel. Maar ook om zorgprofessionals prettiger en efficiënter hun werk te kunnen laten doen in een gezonde omgeving.

 

Steeds iets verder wandelen

Het compacte gebouw nodigt de revalidanten uit tot beweging. Dat gebeurt in de goed zichtbare, centraal gelegen oefenruimtes, in het behandelcentrum en in de subtielere, taps toelopende gangen met aan het einde een groot raam dat uitzicht biedt op de groene oefentuin. Revalidanten worden zo bewust en onbewust gestimuleerd om te bewegen. Op de vloer in de prikkelarme gangen staan afstandsstrepen, waarmee de client zichzelf voorzichtig en speels kan uitdagen om steeds iets verder te wandelen. Lukt de langste gang, dan is dat een indicatie voor een mogelijke terugkeer naar huis.


Begane grond als inspirerend ontmoetingspunt

Het U-vormige gebouw telt vier lagen. Op de begane grond bevinden zich achter de entree de intakeruimte, het openbaar toegankelijke restaurant met kinderhoek en de kapper. Het is een gezellige ruimte waar cliënten met elkaar en met familie kunnen afspreken, of gewoon even de krant lezen. Verderop zit de dagbesteding en het centrale behandelcentrum met ergotherapie, fysiotherapie en logopedie. Al met al een levendige plek waar revalidanten, buurtbewoners en cliënten elkaar als vanzelf ontmoeten­.

 

Het werkt heel lekker in het gebouw. Maar we merken ook dat het ons helpt bij het aantrekken van nieuwe collega’s. Dat is vandaag de dag cruciaal in de zorg

Gerrit Jan Vos, voorzitter Raad van Bestuur Magentazorg

 

Elkaar zien revalideren motiveert

Direct bij binnenkomst is er zicht op de centrale oefenzaal met fitnessapparaten, rekening houdend met de privacy van de mensen die er revalideren. Zo inspireren en stimuleren cliënten elkaar om aan hun gezondheid te werken. Vanuit deze zaal zijn het binnenplein en de aangrenzende oefentuin toegankelijk, om zo de variatie en uitdaging in beweging aan te moedigen. Het centrum is omringd door bomen en heeft na aanleg van de geplande binnentuin ook veel privacy buiten. De groene binnentuin is integraal onderdeel van het actieve revalidatieproces.

 

Medewerkers Magentazorg laten het nieuwe centrum zien

Meer eigen regie verbetert het welzijn

Revalidanten verblijven op de eerste en tweede verdieping, allemaal in een eenpersoonsstudio met een eigen badkamer. Hier kunnen zij, als onderdeel van het revalidatietraject, alledaagse handelingen oefenen met behulp van een groot beeldscherm. Elke verdieping heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken en ook een centrale oefenruimte. Voor meer persoonlijke aandacht zijn de afzonderlijke kamers in de gangen te herkennen aan het kleurverloop in de nisjes. Zo is ieders eigen ‘huisje’ makkelijk te vinden.

 

Revalidatiezorg gaat door tijdens nieuwbouw

Het nieuwe gebouw is zo ontworpen dat het direct naastgelegen bestaande gebouw in gebruik kon blijven tijdens de bouw. Na de verhuizing is gestart met de sloop en de voorbereiding voor de inrichting van het landschap met oefentuin. Qua schaal, vorm, plek en materiaalkeuzes is de nieuwbouw zorgvuldig ingepast in de omliggende woonwijk en bestaande groene omgeving. Mooi detail: zelfs de vleermuiskastjes zijn gedurende de bouw tijdelijk verplaatst en daarna teruggeplaatst. Al met al een uitdagende puzzel, die in goede afstemming met landschapsarchitect RRog en Magentazorg is gelegd.

 

Fotografie: Scagliola + Brakkee
Video: (c)Magentazorg

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!