Patiënt Centraal met Evidence Based Design

Annemarie Eijkelenboom (R&D) in Living Daylights over Evidence Based Design in zorgprojecten

Bij zorgprojecten worden vaak termen gebruikt als healing environment of planetree. Hoe geef je daar als ontwerpteam invulling aan? Uiteindelijk gaat het om veel meer dan een groen behangetje en uitzicht op een boom. Evidence-based Design (EBD) is de paraplu waar deze termen onder vallen, maar dan wetenschappelijk onderbouwd. Annemarie Eijkelenboom heeft het als medewerker Research & Development over de voordelen van het ontwerpen met Evidence-based Design (EBD) en hoe de door EGM zelf ontwikkelde EBD-tool daarbij helpt.

Goede gezondheidszorg heeft te maken met goed medisch handelen, maar gaat ook over de omgeving waarin patiënten en personeel verblijven. Voor een goed ontwerp kijken we samen met de opdrachtgever naar efficiëntie, veiligheid en welbevinden. Daarmee kan je patiënt, personeel en bezoekers centraal stellen. Volgens diezelfde begrippen hebben we de beschikbare wetenschappelijke onderzoeken gerangschikt voor onze Evidence Based Design Tool (EBD-tool).

De EBD-tool fungeert als commnicatiemiddel naar de opdrachtgever. Het is heel inzichtelijk om de wensen van de gebruiker  zo optimaal mogelijk in kaart te brengen 

We houden maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten. Kennis die aanwezig is, moet je op z'n minst toepassen. We moeten flexibel zijn en vooruitkijken. Reden dat we bijvoorbeeld ziekenhuizen maken met een drager-inbouw concept, zodat het casco de tand des tijds kan doorstaan. Verder is ook het Programma van Eisen in de zorg vaak al op de toekomst gericht.