OLVG

(ver)bouw apotheken OLVG gereed. Complexe bouw op de vierkante centimeter

In april is het laatste deel van de (ver)bouw van de ziekenhuisapotheek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in hartje AmsterĀ­dam gereedgekomen. Twee apotheken heeft het ziekenhuis nu. De gerenoveerde ziekenhuisapotheek op de eerste verdieĀ­ping, en een volledig nieuwe poli apotheek aan de lichtstraat op de begane grond. Beide ontworpen door EGM architecten.

Meer ruimte

Het grootstedelijke ziekenhuis met ruim 550 bed­den, drieduizend medewerkers en honderdduizenden bezoekers per jaar beschikte alleen over een ziekenhuisapotheek voor klinische patiënten. “Dat was niet meer voldoende”, vertelt ziekenhuisapo­theker Eric Franssen. “We moesten aansluiten bij de steeds strengere wet- en regelgeving, maar ook bij de ambities van het ziekenhuis. Om nog veiliger te werken maken we bijvoorbeeld de medicatie tegen­woordig zoveel mogelijk voor toediening gereed in de ziekenhuisapotheek, zodat verpleegafdelingen dit niet meer zelf hoeven doen. Ook werken we steeds vaker samen met andere zorgorganisaties in de regio. Door deze toename van activiteiten had­den we meer ruimte nodig. Daarnaast was de wens andere klanten te gaan bedienen, zoals polikliniek­patiënten, ziekenhuismedewerkers en mensen van buiten, in een poli apotheek.” De uitbreiding van de ziekenhuisapotheek naar 1150 m2en de nieuwbouw van een poli apotheek van 250 m2maken dit alle­maal mogelijk.

Veel functionaliteiten

In verband met alle verschillende functionaliteiten, de complexiteit, veiligheid en hygiëne vergt het ont­werpen en (ver)bouwen van een apotheek in een ziekenhuis veel inzicht en technisch vernuft. Bloedon­derzoek, het bereiden van specifieke medicatie, het werken met gevaarlijke stoffen en goederenstromen die elkaar niet mogen kruisen in verband met de vei­ligheid, zorgen voor speciale eisen en toepassingen. Denk in de ziekenhuisapotheek bijvoorbeeld aan een laboratorium met quarantaineruimte, afzonderlijke continu gemonitorde cleanrooms die alleen via een sluis toegankelijk zijn vanwege luchtdrukverschillen en waarin microgrambalansen trillingvrij op mar­meren blokken staan, een magazijn waar medicatie op een speciale manier bewaard wordt en een redundant koelsysteem zorgt dat de temperatuur niet teveel oploopt. En wat te denken van de robot die zichtbaar voor het wachtende publiek de medicijnen in de poli apotheek verzamelt.

Balans

Alles is in het ontwerp verwerkt. Eric Wendel van EGM architecten: “Meer dan zeventig procent van ons werk doen wij in de zorgsector. We zijn gespecialiseerd in het maken van ontwerpen voor de gezondheidszorg. Bovendien gaat onze betrokkenheid bij het OLVG al enige tijd terug. Bij het ontwerp voor beide apothe­ken hebben we geprobeerd de harde en zachtere eisen met elkaar in balans te brengen. We hebben rekening gehouden met de risico’s en de werkproces­sen die goed gestroomlijnd moeten zijn vanwege de vele functies per vierkante meter. De medewerkers moeten veilig en efficiënt kunnen werken. Daarnaast zijn overzicht en transparantie sleutelwoorden in verband met beleving en betrokkenheid. Het is prettig als collega’s zicht op elkaar hebben, maar ook weten voor wie ze eigenlijk werken.” Daarom heeft de archi­tect in de ziekenhuisapotheek gezorgd voor het lab als herkenbaar binnengebied met daaromheen kan­toren, cleanrooms en logistieke ruimtes. Er is gekozen voor veel glas en daglichttoetreding. Zo is vanuit de kantoren zicht op de bezoekers en zijn in de buiten­gevel nieuwe ramen aangebracht. De poli apotheek is als frontoffice laagdrempelig en voor iedereen mak­kelijk toegankelijk gemaakt. Continuïteit waarborgen