Kadoeler Breek faciliteert ontmoeting

Herstructureringswijk De Banne in Amsterdam-Noord is nu een evenwichtiger wijk met nieuwbouw seniorencomplex

Voordat een nieuwbouwproject wordt neergezet, gaan er jaren van studies, verkenningen en beleidsnota’s aan vooraf. Zo’n nieuwbouwproject moet allerlei beloften gaan inlossen, maar lukt dat ook? Het Tijdschrift voor de Volkshuisvesting sprak met betrokken partijen van Kadoeler Breek, een seniorencomplex in herstructureringswijk De Banne in Amsterdam-Noord.

Kadoeler Breek in het kort

Kadoeler Breek is een project met seniorenwoningen en zorgvoorzieningen in De Banne in Amsterdam-Noord. Het complex bestaat uit 180 huurwoningen, waarvan 116 sociale huurwoningen en 64 vrije sector huurwoningen. Alle woningen zijn voor zelfstandige senioren. Daarnaast zijn er in het complex vier groepswoningen voor ouderen met dementie. Ook is er een dienstencentrum van ongeveer 2.500 m2 met verschillende faciliteiten voor de bewoners en omwonenden uit De Banne, zoals een apotheek, een fysiotherapiepraktijk en een huisartsenpost. Kadoeler Breek is in september 2011 opgeleverd.

‘De Banne is nu een evenwichtiger wijk’

Nelly Pouwels is als projectmanager van stadsdeel Amsterdam-Noord betrokken bij de herstructurering van De Banne. Kadoeler Breek is het tweede project dat is gerealiseerd. “In de jaren negentig is begonnen met plannen voor stedelijke vernieuwing voor De Banne. Toen bleek dat de neerwaartse spiraal waarin de wijk zat alleen doorbroken kon worden door sloop en nieuwbouw. De woningvoorraad was te eenzijdig.

 

Er stonden veel dezelfde portieketagewoningen in de sociale huursector. Hierdoor was een eenzijdige bevolkingssamenstelling ontstaan. Veel mensen met een laag inkomen, grote werkeloosheid, een snelle verhuisdoorstroming en criminaliteit. Dat wilden we doorbreken. Het moest een meer gedifferentieerde wijk worden. Daarvoor was het nodig om in te grijpen in de woningvoorraad. Naast sociale huurwoningen werden duurdere huurwoningen en koophuizen gebouwd. Inmiddels zijn 1.200 woningen in de wijk gesloopt en worden er 1.300 nieuwe huizen gebouwd. Van de nieuwbouw is 30 procent sociale huur en 70 procent koop of middel tot dure huur. Kadoeler Breek is het tweede complex dat gesloopt en opnieuw gebouwd is. Het vernieuwingsplan voor De Banne bevat naast een fysieke component ook een sociale component. Dat houdt in dat we allerlei voorzieningen in de wijk realiseren om de interactie tussen verschillende bewonersgroepen te bevorderen. Zodat mensen elkaar ontmoeten, van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen inspireren. De Kadoeler Breek neemt hierin een belangrijke plaats in. In het complex zijn veel wijkvoorzieningen ondergebracht, zoals apotheek, huisarts, fysiotherapeut, restaurant en kapper. De financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat nog niet alle onderdelen van het vernieuwingsplan De Banne gerealiseerd zijn. Sommige projecten zijn uitgesteld. Het gaat dan met name om appartementen. Die zijn nu heel moeilijk te verkopen. Gelukkig zijn de geplande wijkvoorzieningen bijna allemaal gerealiseerd. De voorzieningen hebben al meetbaar resultaat opgeleverd. In de wijkmonitor scoren veiligheid, leefbaarheid en werkeloosheid nu beter. De wijk is door de nieuwbouw een stuk aantrekkelijker geworden voor diverse bevolkingsgroepen. De Banne is tegenwoordig een evenwichtigere wijk."

‘Voor de bewoners was het stressvol’

Wim van Haendel, was als projectleider bij Ymere betrokken bij de nieuwbouw van Kadoeler Breek. “Het oude gebouw was op. Misschien kijken we nu, vanwege de crisis, nog kritischer of een pand echt niet gerenoveerd kan worden, maar destijds is gekozen voor sloop en nieuwbouw. Dat was niet van deeen op de andere dag beslist en het is best wel lang een vraag geweest wat we precies voor nieuwbouw wilden. Dat is voor de bewoners een onzekere peri