Gezondheidszorg

Gezondheidszorg: Zuid Amerika versus Europa. Kinderziekenhuis Peru succesvol voorbeeld voor internationale ontwikkelingen en initiatieven

Het tijdschrift World Health Design schetst met zijn recente uitgave een palet aan uitdagingen binnen de gezondheidszorg, zoals vergrijzing, chronische aandoeningen en geestelijke zorg. De tegenstellingen zijn groot, maar het palet is gelijk voor zowel het door bezuinigingen geteisterde Europa als voor de opkomende economische grootmachten in Zuid-Amerika.

Zuid Amerika heeft in het afgelopen decennium een flinke economische boost gekregen. Fiscale consolidatie en liberalisatie van de markt hebben niet alleen voor een gezonde economische groei gezorgd, maar zorgen er tevens voor dat de langverwachte en hoognodige sociale hervormingen binnen handbereik komen.

Brazilië

Brazilië is zich er terdege van bewust dat zij de beschikbare financiële middelen niet alleen stadions zal moeten bouwen, maar dat daarvan ook een groot gedeelte zal moeten gaan naar de gezondheidszorg. Zeker in een land als Brazilië, waarin gezondheidszorg een constitutioneel recht is. Het Ministerie van Gezondheidszorg van Brazilië heeft aangegeven dat met een gemiddelde van 2½ bed per 1000 inwoners goed in de behoefte naar gezondheidszorg kan worden voorzien. Een standaard die volgens de World Health Organization (WHO) nog altijd beneden het gewenste cijfer van 4 bedden per 1000 inwoners ligt. In dat laatste geval zou Brazilië nog ruimte moeten maken voor 1.974 nieuwe ziekenhuizen.

Elders in Zuid-Amerika wordt flink geïnvesteerd in gezondheidszorg. Landen als Argentinië, Peru en Chili zijn vastbesloten om voor kwaliteit te gaan. Dat vertaalt zich in het bouwen van nieuwe moderne gebouwen in plaats van het renoveren van verouderde faciliteiten. Echter, de geografische afstanden binnen deze enorme landen blijven groot, waardoor gezondheidszorg niet altijd direct voor iedereen beschikbaar is.

Zorg voor kinderen

In de zorg voor kinderen is nog een lange weg te gaan. Hoewel de kindersterfte daalt, is het aantal maternale en neonatale sterfgevallen altijd onverminderd hoog. EGM architecten had het voorrecht als architect betrokken te zijn bij het uitermate succesvolle Tony Molleapaza Rojas Children’s Hospital in Arequipa, Peru. Een initiatief van de stichting PAZ-Holandesa dat met privégeld en heel veel vrijwilligers tot stand is gekomen. Dit project heeft aangetoond dat er niet altijd een enorm budget nodig is om iets goeds te realiseren. Dit initiatief won in 2013 de prestigieuze Design & Health International Academy Award.

Hoewel er grote inspanningen gedaan worden, is het niet voor ieder Zuid-Amerikaans land eenvoudig om samen te werken met buitenlandse investeerders en architecten. Dit komt onder andere door de nog steeds aanwezige corruptie en opportunisme. Ook hebben lokale zorgverstrekkers een flinke vinger in de pap en financieren vooral hun eigen gebouwen.

Verbetering van de levensstandaard

In heel Zuid-Amerika stijgt de levensstandaard aanzienlijk. Nieuwe uitdagingen als obesitas en zorg voor het milieu stellen de landen voor een lastige opgave. Een structurele aanpak is nodig om al deze uitdagingen integraal aan te pakken, zodat alle Zuid-Amerikanen de zorg krijgen die zij verdienen; een geweldige, maar intrigerende uitdaging.

Meer informatie over het Tony Molleapaza Rojas Children’s Hospital vindt u hier.
Bron: World Health Design, April 2014