EGM wint

Russisch kantoor en laboratotium voor architectenbureau

EGM architecten won met DRC International en Arup Nederland de prijsvraag voor de nieuwbouw van het Renova Research & Development Centre in Skolkovo, vlakbij Moskou.“Een grote ontdekkingstocht en fantastisch om ervaring op te doen met het werken in dat enorme land,” aldus Arnold Sikkel, die samen met Daniel van den Berg tekende voor het ontwerp.

EGM is gespecialiseerd in hoogtechnologische medische gebouwen en werkt al langer succesvol aan een uitbreiding van haar internationale orderportefeuille. Zo is het bureau onder de noemer Dutch Health Architects (DHA) een samenwerking aangegaan met architectenbureau De Jong Gortemaker Algra. Samen met ingenieursbureau DHV tekenden zij onlangs een contract voor het ontwerp van een oncologisch centrum in Changyuan (China). Daarnaast heeft EGM recent samen met OeverZaaijerLyongo architecten de nieuwbouw van Hospital Nobo Otrobanda in Willemstad (Curaçao) ontworpen.

Vooruitstrevend

EGM werd door DRC International (im- en export van medische apparatuur) geattendeerd op de opgave in Skolkovo, DRC heeft onder andere een vestiging in Rusland. EGM maakte het ontwerp voor een futuristisch bedrijfsverzamelgebouw voor laboratoria en high- tech apparatuur (12.500 m² bruto) en kantoren (6.500 m²). Dit voorjaar werd na een langdurig traject bekend dat EGM was uitverkoren door de Russische opdrachtgever, Viktor Vekselberg. Vekselberg is groot voorvechter van de versnelde ontwikkeling van de Russische economie.

De Russische ambitie is om in de periferie van Moskou een soort Silicon Valley te bouwen: een high-tech omgeving waar over vijf jaar 30.000 mensen op een state-of-the-art campus zullen wonen en werken. Een clustering van internationale wetenschappers, studenten en ondernemers in een omgeving die technologische ontwikkelingen stimuleert, waar internationale kennis wordt uitgewisseld en wordt nagedacht over de commerciële mogelijkheden van nieuwe technologie.

De Russische oligarch Viktor Vekselberg is de belangrijkste financier van het project. Dat het ontwerp van EGM werd gekozen heeft te maken met de ‘moderne, Europese uitstraling’ en de grote mate van flexibiliteit van hun voorstel, vermoedt Arnold Sikkel, architect en partner bij EGM. Sikkel: “In Rusland zie je nog veel van de oude stalinistische architectuur. Ons ontwerp echter, past in de moderne Europese traditie. Het voegt zich ook prachtig in het omringende landschap door bijvoorbeeld de groene daken.” Ook de energiehuishouding in het voorstel van de Nederlandse partners sprak tot de verbeelding van de opdrachtgever, zegt Sikkel. “We hebben samen met Arup een zeer duurzaam energieconcept, gebaseerd op LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) voor het laboratoriumgebouw ontwikkeld. Ondanks de nu nog grote voorraad aan fossiele energiebronnen in Rusland, willen ze hun carbon footprint verkleinen. Dat is een speerpunt voor Skolkovo. Wat dat betreft spiegelen ze zich aan de situatie in Europa en de VS.”

Medewerkers van het bureau zijn inmiddels een keer of tien in Rusland geweest voor overleg. De Russische manier van werken verschilt behoorlijk van wat EGM gewend is, merkten ze. Arnold Sikkel: “Er is een groot cultuurverschil. Dat zie je alleen al bij vergaderingen: in Nederland zijn we eigenlijk ‘haaibaaien’, iedereen participeert in vergaderingen. In Rusland spreekt eerst de opdrachtgever, die laat je helemaal uitpraten. Het is de bedoeling dat je pas in een laat stadium reageert. Bovendien gaat alles via een tolk, ook al spreekt men goed Engels. Dat heeft ook voordelen. Je kunt zo rustig nadenken over je antwoord.” De opdrachtverstrekking is in Rusland ook totaal anders: het gaat gefaseerd. Alle onderdelen worden steeds opnieuw getenderd.” Hij was daardoor in aanvang enigszins op zijn qui vive ‘of alles zo loopt als je graag zou willen’, zegt Si