Boekpresentatie

In verpleeghuis Boswijk draait het allemaal om de bewoner

Met trots is donderdag 10 juli jl. het boek ‘Het verpleeghuis van de toekomst is (een) thuis’ gepresenteerd. Het boek bestaat uit bijdragen van experts en wetenschappers, voor wie het ontwerpen van een verpleeghuis hun dagelijks werk is, variërend van de betekenis en bevordering van het thuisgevoel tot aan praktische onderwerpen zoals nieuwe technologie en de dagelijkse voeding. EGM heeft een bijdrage geleverd op het gebied van Evidence Based Design. Van bouw naar boek: Het verpleeghuis van de toekomst.

Impact van de omgeving op de bewoner

Sinds 2013 worden binnen het Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie van Fontys Hogescholen voorbereidingen getroffen voor het ontwerp en de bouw van een verpleeghuis van de toekomst. Het wordt een leer- en demonstratiecentrum waarin onder andere elementen als veiligheid, geborgenheid en comfort worden bestudeerd.

 

Architect AnneMarie Eijkelenboom van EGM architecten beschrijft in het hoofdstuk ‘Leven in Boswijk, de bewoner centraal’ een dag uit het leven van een fictieve bewoner van verpleeghuis Boswijk in Vught . Door in de huid te kruipen van iemand met dementie vanaf het moment van opstaan tot het naar bed gaan, wordt de impact van de omgeving op zelfredzaamheid, cognitie en welbevinden van de bewoners zichtbaar.

Evidence Based Design

De gebouwde omgeving heeft aantoonbaar invloed op het welzijn van mensen. EGM gebruikt bij het ontwerpen van gebouwen de wetenschappelijke kennis van ‘Evidence Based Design’.

 

Verpleeghuis Boswijk is ontworpen met veel aandacht voor het gevoelige karakter en de onorthodoxe eigenschappen van zijn bewoners. Een ontwerp dat de bewoners ondersteunt in hun oriëntatie in plaats en tijd. Een omgeving die prikkels doseert, met rondom het gebouw het rustige prikkelarme park en bos en binnen het gebouw een herkenbare omgeving die de bewoners houvast biedt. Een plek waar men zich terug kan trekken of juist familie of medebewoners kan ontmoeten, waarbij het samenzijn met anderen stimulerend werkt. Een huis waar ook verschillende levensstijlen zijn gecreëerd, zodat de diverse bewoners zich er thuis en geborgen kunnen voelen.

Toekomst

In de toekomst zullen veel zorgbehoevende mensen thuis blijven wonen. Er zal echter altijd een groep kwetsbare mensen zijn die in een verpleeghuis woont. Zij en diegenen die hen dagelijks bijstaan, verdienen een optimale omgeving, een Thuis. Het boek ‘Het verpleeghuis van de toekomst is (een) thuis’ kan een bijdrage leveren om dat Thuis optimaal te realiseren. Evidence Based Design speelt een grote rol in de ontwikkeling van een optimaal ontwerp, dat aansluit bij de specifieke cognitie en wensen op het gebied van zelfredzaamheid en welbevinden van bewoners. EGM bouwt voortdurend verder aan kennis en een goed ontwerpproces voor EBD.

Voor wie

Het boek is bestemd voor professionals en studenten in verpleging, verzorging en welzijn, als ook in toegepaste gerontologie, facility management, ICT en bouwkunde.

 

Uitgever
Bohn Stafleu van Loghum

 

2013-07-11