Symposium Co-creatie in de zorg

Impact van Evidence Based Design, Lean, Planetree en best of Breed op ziekenhuisarchitectuur

Op het zorgsymposium ‘Co-creatie in de zorg’ op 14 mei 2013 in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam was Arnold Sikkel, architect en partner bij EGM architecten, een van de drie sprekers. Samen met Iris Bakker (TU Delft) en Fabienne Bruyninckx (Bruyninckx Designers) werd vanuit verschillende achtergronden inzicht gegeven in de wezenlijke bouw- en ontwerpaspecten die zorgomgevingen vriendelijker, humaner en efficiënter maken.Het ‘voelen’ van een gebouw of een ruimte kwam als rode draad terug in de presentaties van de sprekers.

Comfort en gemak in gebouwen
Aan de hand van nieuwbouw- en renovatieprojecten van ziekenhuizen gaf Arnold Sikkel een presentatie over de invloed van het gebouw op de mens en de belangrijke rol van kleurkeuze, materiaalkeuze en de eigenschappen van materialen. En de impact van actuele begrippen zoalsEvidence Based Design, Lean, Cradle to Cradle, Planetree en best of Breed op de typologieontwikkeling en vormgeving van ziekenhuizen.

 

Nieuwe ontwikkelingenin de zorg
Nadenken over nieuwe concepten voor het ziekenhuis. Nieuwe ontwikkelingen, doorontwikkelen om aan nieuwe vragen van de zorg te kunnen voldoen. Dat is een van de kerndoelen binnen EGM. Inmiddels heeft EGM middels het behalen van het EDAC-certificaat expertise in huis op het gebied van Evidence Based Design. In de afgelopen jaren heeft EGM architecten een aantal ziekenhuizen ontworpen volgens de nieuwe inzichten, gerealiseerd of is een realisatie daarvan binnen handbereik.

 

Een aantal gepresenteerde voorbeelden zijn het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft, de uitbreiding van het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem en thans in aanbouw de nieuwbouw van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Al deze ziekenhuizen hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt voor mensen, patiënten, begeleiders en medische professionals. En in hun organisatiestructuur zijn ze zo georganiseerd dat de zorgprocessen rondom de patiënt centraal staan en optimaal logistiek zijn georganiseerd.

 

Inmiddels heeft EGM architecten de aandacht getrokken van het buitenland. Die contacten zijn ongeveer 3 á 4 jaar geleden gestart en hebben geresulteerd in een aantal ziekenhuis ontwerpopdrachten. In China en Suriname is EGM actief onder de naam Dutch Health Architects, een samenwerkingsverband met DeJongGortemaker uit Rotterdam en in Finland werkt EGM onder eigen naam aan een groot universitair medisch cluster. Eind 2014 wordt het ziekenhuis in Gent opgeleverd en afgelopen jaar is met het architectenbureau OeverZaaijerLyongo de PPS gewonnen voor het nieuwe ziekenhuis op Curaçao. Het zorgsymposium is een samenwerkingsverband van Forbo Flooring, Knauf, Rockfon, Sigma Coatings. Zij bundeldenhun expertiseen bieden gespecialiseerde producten en diensten aan voor ziekenhuisomgevingen.