Symposium Circulair Ondernemen

Circulaire economie: hype of noodzaak?

Op dinsdag 18 maart 2014 was EGM architecten met haar locatie aan het Wilgenbos in Dordrecht het podium voor een mini symposium over circulaire economie. Het symposium werd georganiseerd door Thirza Monster, eigenaar vanFair Only, een adviesbureau dat mensen, bedrijven en instellingen wil inspireren en bewegen tot duurzaamheid.

Circulaire economie

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Voor velen nog eenonbekend begrip. Toch zijn er steeds meer bedrijven, ook in de Drechtsteden, die succesvol ondernemen volgens dit principe.Een aantalvan deze bedrijven presenteerden op dit symposium hun duurzame producten. Van een fiets gemaakt van frames en oude delen van fietswrakken tot 100% biologisch afbreekbare sneakers. En van klimaatneutrale afvalzakken totleasekostuums, waarbijde eigenaar alleen betaalt voor het gebruik. Dit alles vormde de omlijsting van het programma waarbij het boek Alle Dagen Duurzaam: op weg naar een circulaire economie, centraal stond.

Presentaties

Eerste spreker Michel Schuurman van MVO Nederland, gaf uitleg over het begrip circulaire economie en stimuleerde bedrijven samen te werken op regionaal niveau.Daarna lichttenEric Wendel, architect en partner bij EGM architecten,en Jochem de Louw van Pharmafiltertoe waaromhet Reinier de Graaf Gasthuishet duurzaamste ziekenhuis van Nederland wordt.Flexibiliteit, uitbreidbaarheid,groene daken,een WKO-installatie en dewerking vanhet Pharmafilter passeerden onder andere de revue.


Martijn in 't Veld, architect bij EGM, gaf een toelichting op de renovatie van gemeentelijk monument Gebouw A van het Radboudumc in Nijmegen. Waarbij een zorgvuldige transformatie heeft geresulteerd in het behoud van de historische kwaliteit. Wethouder Henk Mirck van de gemeente Zwijndrechtnam het boek 'Alle Dagen Duurzaam': op weg naar een circulaire economie in ontvangst, waarna schrijver van het boek Eric Schoonesmetzijn visieop het begrip 'circulair' de bijeenkomst muzikaal afsloot.