Prins Clausbrug Dordrecht

Idee voor ingetogen schuifbrug als verbinding tussen het nieuwe Stadswerven en het historische centrum

EGM architecten heeft met haar plan voor een innovatieve schuifbrug meegedaan aan een openbare ideeënprijsvraag voor de Prins Clausbrug in Dordrecht. Met de langzaam verkeersbrug wil de gemeente Dordrecht de ontwikkelings-locatie Stadswerven Noord verbinden met de historische binnenstad. Daarnaast moet het ontwerp de verblijfskwaliteit aan beide zijden van de brug versterken. Historie en innovatie waren belangrijke thema’s voor de nieuwe brug.

Ingetogen en elegant

EGM gaat in haar plan uit van een ontwerp dat vrij uitzicht biedt en de mooie skyline van Dordrecht niet verstoord. Dit is op duurzame wijze vertaald in een minimalistisch horizontaal element dat aan de onderzijde het wateroppervlak weerspiegelt. Hierdoor wordt de brugonderdeel van de omgeving. De 120 meter langebrug bestaat uit twee horizontale delen die in een lichte knik ten opzichte van elkaar liggen. Door de knik in de verbinding en de keuze voor een hoogwaardige en hybride constructie, ontstaat de mogelijkheid een deel beweegbaar te maken. De combinatie van optimale integrale techniek en duurzame materialisatie, resulteren in een ingetogen en elegante verbinding.

Uniek

De typologie van het beweegbare deel, de schuifbrug, in deze vorm en afmeting is uniek voor Nederland. Het deel van het brugdek vanaf het Noorderhoofd wordt over een afstand van 30 meter door het vaste dragende deel aan de Stadswerven geschoven. Hierdoor ontstaateen brede vaargeul voor de scheepvaart.

Uitzicht

Het vaste dragende gedeelte van de brug steekt ter hoogte van de kruising van beide delen iets uit. Zo ontstaat er een uitkijkpunt dat prachtig uitzicht biedt over het drierivierenpunt en de skyline. Het opengeschoven brugdeel kan ook gebruikt worden als uitkijkpost en biedt extra recreatiemogelijkheden op de Kop van de Staart.

Dordrecht inspireert

EGM architecten en Dordrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de historie, EGM is er al meer dan 40 jaar gevestigd. Maar ook onze ontwerpen in en om Dordrecht zijn voorbeelden van diezelfde verbondenheid. Hoewel we ons idee niet verder mochten uitwerken, blijft Dordrecht voor ons een inspriatiebron en blijven we nadenken over nieuwe mogelijkheden voor de stad en de omgeving.Onlangs werd ons plan voor een nieuwe waterbelevenis voor de stad genomineerd voor De Waterpitch. 

Winnaar

Van de totaal 127 inzendingen werden vijf deelnemers geselecteerd om hun plan verder uit te werken, met als uiteindelijke winnaar René van Zuuk Architecten met zijn ontwerp de Dordtse Nereïde. Wij zijn benieuwd naar de nieuwe brug die naar verwachting in 2018 gereed zal zijn.