Opening Kinderziekenhuis Peru

Opening Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis Peru

PERSBERICHT

Op donderdag 14 april werd het 'Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis' officieel geopend door de President van de Gobierno Regional, Juan Manuel Guillen, in Arequipa, Peru. Het kinderziekenhuis is een initiatief van de samenwerkende NGO's Stichting PAZ-Holandesa (Nederland) en de Asociación PAZ-Holandesa (Peru). Beide organisaties zijn reeds 10 jaar als samenwerkingspartners actief in de Peruaanse gezondheidszorgsector.

Helpende hand

Het 'Tony Molleapaza Rojas' Kinderziekenhuis is (kosteloos) ontworpen door het Nederlandse architectenbureau EGM architecten in Dordrecht. De bouw van het kinderziekenhuis is onder andere mogelijk gemaakt door Nederlandse particulieren, Nederlandse fondsen en sponsors en in Peru door de Gobierno Regional de Arequipa, As. Cerro Verde en de Japanse Ambassade.

Met het 'Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis' verschaft PAZ-Holandesa toegang tot hoogwaardige medische zorg en gepaste revalidatie van aan Peruaanse kinderen. Hierbij wordt uitgegaan van gelijkwaardigheid. Sociaal-economische omstandigheden spelen dus geen rol. Het 'Tony Molleapaza Rojas' Kinderziekenhuis streeft ernaar een model te zijn voor stedelijke ziekenhuizen in Peru, dat toegankelijk is voor kinderen mét en zonder financiële middelen.

PAZ-Holandesa zal vanuit het 'Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis' speciaal voor dit doel medische systemen ontwikkelen, die toegankelijk en duurzaam zijn. Daarnaast zal PAZ-Holandesa bovendien opleidingen verzorgen op management- en operationeel niveau, aan verwante projecten en organisaties.

De naam

De naam van het kinderziekenhuis is ontleend aan het Peruaanse jongetje Tony Molleapaza Rojas. Hij overleed op 31 januari 2005 op 11-jarige leeftijd aan jeugdkanker. Tony heeft in de jaren dat hij bij PAZ-Holandesa onder behandeling was een onuitwisbare indruk achtergelaten met zijn enorme drijfveer om tegen zijn ziekte te vechten en zijn immer aanhoudende positivisme en sociale gevoel. Het is ons dan ook een eer om zijn naam te mogen verbinden aan dit bijzondere kinderziekenhuis.

Het uiteindelijke doel van PAZ-Holandesa is het dichten van de kloof die er bestaat binnen de Peruaanse gezondheidssector en dan in het specifiek voor kinderen (met aangeboren afwijkingen) en zonder financiële middelen.

Het ziekenhuis zal gaan beschikken over 50 bedden, twee operatiekamers, een recovery, een polikliniek (die reeds in april 2009 in gebruik is genomen), revalidatieruimte, laboratorium, apotheek, röntgen, keuken, restaurant, centrale sterilisatie en familiehuis.

TV nieuws over Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis Peru terug zien? TV Rijnmond (doorspoelen tot 05:58)
Beluisteren radio interview Tony Molleapaza Rojas Kinderziekenhuis Peru? Radio Rijnmond