Opening ziekenhuisapotheek OLVG Amsterdam

Efficiënte processen versus beleving en ruimtelijkheid in ziekenhuisapotheek OLVG Amsterdam

De vernieuwde ziekenhuisapotheek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) wordt donderdag 12 juni 2014 officieel geopend. Na de oplevering van de ziekenhuisapotheek wordt in oktober ook het Anna Paviljoen opgeleverd. Dit nieuwe moeder- en kindcentrum is evenals de ziekenhuisapotheek en de politheek ontworpen door EGM architecten.

Met het gereedkomen van de apotheek telt het ziekenhuis nu twee apotheken: de gerenoveerde ziekenhuisapotheek op de eerste verdieping en de volledig nieuwe poli-apotheek aan de lichtstraat op de begane grond. De uitbreiding en nieuwbouw waren nodig omdat de bestaande apotheek niet meeraan de strengere wet- en regelgeving voldeed. Daarnaast was er meer ruimte nodig en was er vanuit het ziekenhuis de wens om ook andere klanten te kunnen bedienen in een poli-apotheek.

Efficiëntie versus beleving

Efficiëntie, hygiëne, veiligheid, complexiteit, maar ook beleving en ruimtelijkheid zijn kernwoorden bij het ontwerpen van een apotheek. EGM architecten heeft bij het ontwerp voor de apotheek geprobeerd zowel de harde als de zachte eisen met elkaar in balans te brengen. Zo is in de ziekenhuisapotheek het lab als herkenbaar binnengebied ontworpen met daar omheen kantoren, cleanrooms en logistieke ruimtes. En is er veel glas en daglichttoetreding.

Going concern

Bij de verbouw van de apotheek werd er ‘going concern’ gebouwd, waarbij het ziekenhuis in gebruik bleef en zorgverlening gewaarborgd moest blijven. EGM architecten heeft ervaring met dergelijke complexe vraagstukken, waarbij interim oplossingen moeten worden bedacht. Samenwerking en communicatie en strakke planning zijn hierbij belangrijk. Vooral als gaat om beperkte ruimte op een binnenstedelijke locatie, zoals hier het geval is. Het werken op een ‘postzegel' vergt veel van alle partijen.

Apotheek en ziekenhuis

Doordat EGM ervaring heeft met het ontwerpen van apotheken in vele vormen, ontwikkelt haar kennis zich steeds verder. De op uiterste precisie gerichte gebruikers vormen daarbij steeds weer een inspiratiebron. Apotheken zijn onlosmakelijk verbonden aan ziekenhuizen. Het aanbod van apotheken verschilt per ziekenhuis. Waar het ene ziekenhuis een uitgebreide afdeling heeft met een productie- apotheek en een laboratorium zoals het bij OLVG, heeft een ander ziekenhuis een veel beperkter aanbod.