Opening nieuwbouw van GGZ Haagstreek

Marleen Barth voorzitter van GGZ Nederland opent nieuwbouw van GGZ Haagstreek (Rivierduinen)

Donderdag 6 september 2012 is de nieuwbouw van GGZ Haagstreek in Leidschendam officieel geopend. Ongeveer 200 mensen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kijkje te nemen in de nieuwe gebouwen. Op het uitgestrekte landgoed aan de Veursestraatweg in Leidschendam, waarop GGZ Haagstreek is gevestigd, is een 'zorgdorp' gerealiseerd.

Het hoofdgebouw van Riveirduinen heeft klinieken voor poliklinische en langdurige behandeling. Er is een nieuw wijkcentrum voor dagactiviteiten met een sporthal. Daarnaast is er een kliniek voor langdurige behandeling voor ouderen en een appartementengebouw waarin patiënten begeleid worden in zelfstandig wonen. Na de zomer wordt gestart met de bouw van nog twee appartementengebouwen.

 

"De plaatsing van de gebouwen ten opzichte van elkaar geeft het gevoel van een dorp", beschrijft Mirjam Bijnsdorp, directeur Algemene Zaken. "De gebouwen hebben buiten een warme uitstraling door de warme kleuren en houttinten. Binnen is het licht, ruim en rustig. In het interieur hebben we gekozen voor een neutrale inrichting met hout en koele tinten; kleuraccenten zitten in het meubilair. De sfeer past goed bij de manier waarop GGZ Haagstreek zich profileert: dichtbij en goed bereikbaar voor patiënten. Herkenbaar en makkelijk benaderbaar. Patiënten, familie en andere betrokkenen blijken dat ook echt zo te ervaren. Ik denk dat je zelfs mag stellen dat de nieuwe omgeving een soort van 'helende' werking heeft. Bewijs daarvoor zien onze medewerkers elke dag: sommige patiënten hebben verminderde gedragsproblemen nu ze in onze nieuwe gebouwen worden behandeld."

Rondleidingen

Tijdens de opening konden de gasten konden deelnemen aan een uitgebreid programma. Tijdens rondleidingen vertelden medewerkers over de zorg die aan de patiënten wordt geboden in de nieuwe, helende omgeving. In een speciaal daarvoor ontwikkelde simulator kon men ervaren wat patiënten met schizofrenie doormaken. Daarnaast namen de gasten deel aan verschillende workshops.

 

In het officiële gedeelte benadrukte Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, dat psychiatrische patiënten het verdienen om de beste zorg te krijgen en daar hoort een goede huisvesting bij. Met het oog op de aankomende verkiezingen vertelde ze dat het kabinet inzet op het behandelen van mensen in hun eigen omgeving, bij voorkeur thuis. GGZ Haagstreek doet dit door de inzet van speciale teams van GGZ Haagstreek die wijkgericht werken. Erik Laarhoven, lid van de raad van bestuur van Rivierduinen, stond stil bij de ontstaansgeschiedenis van de nieuwbouw en bedankte alle partners die hieraan een bijdrage hebben geleverd.

 

Mirjam Bijnsdorp legde uit dat binnen GGZ Haagstreek gewerkt met de Planetree methode. Mirjam Bijnsdorp: "Het is eigenlijk een kapstok waaraan wij onze hele werkwijze ophangen. Het bestaat uit drie elementen: Betere zorg, Helende omgeving en een Gezonde organisatie. Alles wat we doen relateren we daaraan. En dat onze nieuwbouw een Helend effect heeft is nu al merkbaar. De rust van het gebouw heeft effect op onze patiënten." Tot slot werd een plataan geplant, de boom die symbool staat voor Planetree.

 

GGZ Haagstreek, onderdeel van Rivierduinen, is hét centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Leidschendam, Voorburg, Wassenaar en de Haagse vinexwijk Leidschenveen. Het centrum biedt een breed pakket aan behandeling, begeleiding en ondersteuning op het gebied van psychische en psychiatrische zorg. Op het terrein is een modern complex verrezen waarin nog betere zorg in een helende omgeving geleverd wordt.

 

Bron: GGZ Haagstreek