Reinier de Graaf Gasthuis

Ziekenhuis, Delft

Een ziekenhuis dat verbindt

In het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis staan verbondenheid en gastvrijheid centraal. Vanwege de verbinding met het zorggebied verwijst het ziekenhuis op verschillende manieren naar de traditie en kenmerken van de stad Delft. Het helder opgezette gebouw heeft de vorm van een esculaap, waardoor alle afdelingen snel bereikbaar zijn. Genomineerd voor de Hedy d'Ancona Prijs 2016

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15

X

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis wil met het nieuwe ziekenhuis in Delft het meest verbonden ziekenhuis van Nederland worden. Een patiƫntvriendelijk en compact ziekenhuis dat verbondenheid uitstraalt, dat was het uitgangspunt voor het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. EGM vertaalde deze wens naar een ontwerp waarin openheid, verbinding en de stad Delft een grote rol spelen.

 

Esculaap zorgt voor verbinding

De grondvorm van het gebouw lijkt gebaseerd op de Esculaap, het oude Griekse symbool voor geneeskunde. De afdelingen 'slingeren' rondom de centrale as, die op alle verdiepingen de bouwdelen verbindt. Hierdoor zijn alle afdelingen snel bereikbaar. En er ontstaat ruimte voor patio's en binnentuinen waardoor extra daglichttoetreding en uitzicht wordt gecreëerd.

 

 

Delft als inspiratiebron

Het ziekenhuis verwijst op verschillende manieren naar de kenmerkende traditie en cultuur van thuishaven Delft en omgeving. Zo zijn er in het interieur elementen te vinden die verwijzen naar Delfts aardewerk (Delfts blauw) en is de kleurstelling van het gebouw geïnspireerd op het schilderij van Het Melkmeisje van Vermeer. Buiten verwijst de gevelopbouw met ritmering, materialen en kleurnuances naar de Delftse grachtenpanden en de omliggende hoogbouw uit de jaren zestig. Het zijn onder andere deze beeldbepalende elementen die zorgen voor een herkenbaar en 'eigen' gebouw.

 

 

 

Betrokkenheid en samenwerking

Bij de plannen voor het nieuwe ziekenhuis heeft het personeel een belangrijke rol gespeeld. Zo heeft een vertegenwoordiging van de medische staf vanaf de eerste ontwerpstudies meegedacht en meegesproken over de invulling van het nieuwe ziekenhuis. Juist deze betrokkenheid en de goede samenwerking met de zowel de opdrachtgever als alle betrokken partijen hebben ervoor gezorgd dat dit ziekenhuis binnen budget en tijd is opgeleverd in circa vijf jaar. Een uitzonderlijke prestatie!

 

Het leveren van een duurzame bijdrage aan de samenleving is in dit geval niet slechts cosmetisch. Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis herstelt in vele opzichten ook zijn omgeving.

Eric Wendel, partner architect EGM architecten in BAZ

 

Duurzaam en energiezuinig

Duurzame energievoorziening was een belangrijk uitgangspunt voor het geïntegreerde ontwerp. Zo maakt het ziekenhuis als eerste in Nederland gebruik van een Pharmafilter, een duurzame waterzuivering- en afvalinstallatie. Verder wordt de milieubelasting beperkt door toepassing van hernieuwbare materialen, zoals natuurrubber en, waar mogelijk, houten kozijnen. Optimalisatie van de installaties met stralingsplafonds, warmteterugwinning uit ventilatielucht, energiezuinige verlichting en een drielaagse glasgevel met geïntegreerde zonwering zorgen voor verdere vermindering van het energieverbruik. Hiermee komt het Reinier de Graaf Gasthuis een hele stap tegemoet aan de wens van de gemeente Delft om in 2050 energieneutraal te zijn.

 

Erkenningen

Hedy d'Ancona Prijs 2016 - Nominatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!