Nieuwe ontwerpen

Afstudeeratelier INSIDEOUT

In september start een nieuwe cyclus van het afstudeeratelier Grey Power onder begeleiding van Bas Molenaar, architect en partner bij EGM en bijzonder hoogleraar Bouw Gezondheidszorg aan de Technische Universiteit in Eindhoven (TUe). In het afstudeeratelier Grey Power ontwikkelt hij met studenten nieuwe concepten voor de stedelijke en architectonische ontwikkeling met betrekking tot de toenemende vergrijzing. Maar het atelier kijkt ook naar de gevolgen van de afname van het aantal ouderen na de 'grijze golf' ofwel hoe om te gaan met het fenomeen krimp.

Insideout

De nieuwe cyclus van het atelier Grey Power onder de titel INSIDEOUT concentreert zich op het van binnenuit ontwerpen voor een innovatief verpleeghuis en het daarbij vinden van nieuwe typologieën.

3TU-verband

Het betreft een ontwerpend onderzoek in samenwerking met het 3TU-verband ( Technische Universiteit in Delft, Eindhoven en Twente) en de Design Academy en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze samenwerking uit zich in kennisoverdracht, gezamenlijke workshops en colloquia.

Achtergrond

De ouderen van de toekomst zullen zich steeds meer als jongeren gaan gedragen en zo lang mogelijk zelfstandig in hun thuissituatie willen blijven wonen. Hierdoor ontstaat er in de zorg een andere manier van opvang: van uniforme grootschaligheid wil men naar kleinschaligheid. Trends laten een functiemenging zien met het programma van het verpleegtehuis. Ook de plaats en de rol van het verpleeghuis in de stad of het dorp verandert, maar dit is niet genoeg. Het begint bij de individuele woning. Terug naar de kern, back to basics, vraagt om het verpleeghuis van binnenuit te ontwerpen, waarbij de bewoner centraal staat.