ML-III laboratorium O|2 in gebruik genomen

State-of-the-art faciliteit voor fundamenteel onderzoek in O|2 Labgebouw

Vrijdag 6 juli 2018 is het nieuwe ML-III laboratorium in het door EGM ontworpen O2 Labgebouw officieel in gebruik genomen.

In de nieuwe onderzoeksruimten in O|2 kunnen de VU en het Amsterdam UMC fundamenteel onderzoek doen naar de verspreiding en resistentie van onder andere de actieve XDR-TB bacterie, de veroorzaker van resistente tuberculose wat nog altijd de meest dodelijke ziekte van dit moment is. Het ML-III lab is van groot belang om de volgende generatie antibiotica te ontwikkelen en resistente bacteriën effectief te bestrijden. Het Lab bestaat uit drie laboratoria van beheersingsniveau III, waardoor er parallel aan verschillende onderzoekslijnen gewerkt kan worden.

Veiligheidsvoorzieningen

Het ML-III lab is een campusbrede voorziening, speciaal ingericht voor wetenschappers die werken met ernstige ziekteverwekkende bacteriën, parasieten en virussen. De medewerkers kunnen er veilig werken en verspreiding van de micro-organismen wordt door de hoge veiligheidsvoorzieningen voorkomen. Zo is er onder andere een gescheiden luchthuishouding met onderdruk ten opzichte van de rest van het gebouw en wordt de afgevoerde lucht zorgvuldig gefilterd. Daarnaast is er een speciaal kledingregime en worden medewerkers uitvoerig getraind voordat ze in het laboratorium mogen werken. De nieuwe state-of-the-art faciliteit in O|2 voldoet uiteraard aan de huidige normen van een niveau III lab.

O|2 Labgebouw

EGM tekende het ontwerp van het O|2 Labgebouw dat sinds de oplevering gefaseerd in gebruik is genomen. Het gebouw heeft diverse onderzoekslaboratoria, waaronder chemische laboratoria, een radionuclidenlaboratorium en microbiologische laboratoria voor onderzoek met ziekteverwekkende micro-organismen van verschillende risiconiveaus. O|2 faciliteert topwetenschappelijk onderzoek naar vraagstukken op het gebied van Human Life Sciences. Onderzoekers werken hier ‘from bench to bedside’, van molecuul, tot cel, tot weefsel tot patiënt.

 

Dit jaar ontving O|2 een nominatie voor de prestigieuze MIPIM-Award in de categorie Best Healthcare Development.

 

2018.07.06