Vlietland Ziekenhuis

Fusie van twee ziekenhuizen in Vlaardingen en Schiedam

Kleurrijk en vriendelijk, met een balans tussen healing environment, flexibiliteit, schaal en beleving

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Het Vlietland Ziekenhuis komt voort uit een fusie van twee ziekenhuizen in Vlaardingen en Schiedam. EGM architecten realiseerde een uiterst flexibel gebouw dat goed kan anticiperen op fluctuaties in functies. Het ziekenhuis heeft een kleurrijk en vriendelijk karakter waarbij menselijke maat, natuurlijke materialen, overvloedig daglicht en een toegankelijke buitenruimte bepalend zijn. We wilden vooral een mensvriendelijke sfeer en uitstraling creëren. Daarom kozen we voor een langwerpig ondiep gebouw dat als een duimstok over het terrein is gevouwen. Hierdoor is er veel daglichttoetreding en kunnen patiënten en bezoekers zich goed oriënteren.

Een bouwproject van hoog professioneel niveau. Waardering voor de toepassing van duurzame materialen. Een mensgericht gebouw, bezoekers en patiënten kunnen zich er goed oriënteren. En positief dat de technische infrastructuur van het gebouw voor de langere termijn volop flexibiliteit biedt en daardoor mogelijkheden voor aanpassingen

NVTG bouwaward

In het hart van het gebouw ligt de centrale hal, met een vriendelijk interieur waarin veel hout is gebruikt. Hier zijn, evenals in andere wachtruimtes, grote fotoprints toegepast met stad- en havengezichten van Rotterdam en omgeving. Aan de buitenzijde is het gebouw bekleed met donkere keramische tegels terwijl de gevels aan de binnenzijde een opvallend fris kleurenpalet hebben, variërend van lemon geel tot zalm en oranje. De technische infrastructuur van het gebouw biedt voor de langere termijn volop flexibiliteit en daardoor mogelijkheden voor aanpassingen. Het geïntegreerde concept waarbij landschap, gebouw, techniek en interieur een onlosmakelijk geheel vormen, heeft een ziekenhuis opgeleverd, waarin healing environment, flexibiliteit, schaal en beleving met elkaar in balans zijn. Het ziekenhuis won in 2010 de NVTG BouwAward in de categorie ‘Cure’.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!