Begraafplaats Zuiderhof op monumentenlijst

EGM restaureerde aula en bijgebouwen van Hilversumse begraafplaats Zuiderhof van architect Dudok

De begraafplaats Zuiderhof is op 18 maart 2013 door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, toegevoegd aan de lijst met 89 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1959-1965 die worden voorgedragen voor rijksbescherming.

Restauratie door EGM architecten

De Begraafplaats Zuiderhof is een bijzonder voorbeeld van de late architectuur van de op dat moment gepensioneerde gemeentearchitect W.M. Dudok. In 1994 voltooide EGM architectende zorgvuldige restauratie van de markante aula en bijgebouwen waarvoor het Dordtse architectenbureau opdracht kreeg van de Gemeente Hilversum. In 1998 werd het projectin de categorie monumentenzorg genomineerd voor De Zeven Pyramides, de rijksprijs voor 'excellent opdrachtgeverschap' dat een belangrijke factor is bij het tot stand brengen van 'hoogwaardige projecten'.

Continuiteit in ervaring

In de afgelopen jaren heeft EGM architecten een aantal van dergelijke funeraire projecten opgeleverd. Toonaangevende vernieuwende voorbeelden zijn restauratie en nieuwbouw De Essenhof in Dordrecht en De Rusthof in Amersfoort. Bij De Essenhof is daarbij tegelijkertijd een forse stap vooruit gezet in de toepassing van duurzame energiemodellen, die momenteel hoogst actueel zijn. EGM'skennis van deze maatschappelijk verankerde bedrijfstak werd verder ontwikkeld door de studieontwerpen voor de crematoria voor Nieuw Vennep en Gorinchem. 'Landschappen voor de dood' gaat over de stedelijke en landschappelijke verknoping van een architectonisch concept met een hoge functionele gebruikswaarde.

Strenge selectie

De lijst met nieuwe Rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode in Nederland is tot stand gekomen na een strenge selectie. In 2007 zijn de Rijksmonumenten uit de periode 1940-1958 gepresenteerd. Nu zijn de nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1959-1965 aan de beurt.

Rijksbescherming

Tijdens een bijeenkomst in het Evoluon in Eindhoven heeft de minister de lijst met nieuwe Rijksmonumenten gepresenteerd. Deze monumenten worden voorgedragen voor Rijksbescherming. Het zijn stuk voor stuk evidente toonbeelden uit de wederopbouwperiode met een bijzondere cultuurhistorische en architectonische waarde.