Eén plus één is drie

De meerwaarde van de technisch ontwerper

Architecten maken een ontwerp en begeleiden de bouw, maar er kan zoveel meer! Allround technisch ontwerper Eline Hoogendijk over hoe zij op zowel strategisch als op uitvoerend niveau opdrachtgever én eindgebruikers bijstaat.

Meer dan het ontwerp

Het woord architect bestaat uit een esthetisch deel en een technisch deel: een ontwerper en een techneut. Deze twee gaan altijd samen, zonder elkaar kunnen ze niet bestaan. Het is teamwork waarin verschillende disciplines bij elkaar komen. Ook eindgebruikers kunnen hier hun voordeel mee doen, immers zij  hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.  En dat bespaart tijd, geld en een hele hoop frustratie. Een win-win situatie voor iedereen.

 

Als technisch ontwerper doe ik meer dan ontwerpen alleen. Ik begeleid het project van tekening tot verhuizing. Vanuit een structuurontwerp maak ik samen met de architect een strategische vertaling, maar ik ga een aantal stappen verder. Naast het bouwproces denk ik ook na over de toekomst en een goed beheer van het gebouw. Ik haal de zaken voor de gebruikers eruit. Ik leef me in in hun wereld en verken het gebouw door hun ogen. Zo zorg ik ervoor dat het optimaal functioneert. Met de 3D-bril op kan ik de opdrachtgever virtueel het gebouw al laten beleven, waardoor hij het gevoel krijgt: ‘Yes, dit is mijn gebouw!’ Gaandeweg het bouwproces begeleid ik de opdrachtgever en de eindgebruikers en laat ik hun gevoel werkelijkheid worden met elke steen die gelegd wordt. Zo word ik zowel op strategisch als op uitvoerend niveau de spin in het web. En zo kan ik de opdrachtgever ontzorgen. Het ene moment sta ik in een net mantelpakje een presentatie te houden voor de Raad van Bestuur, en het andere moment sta ik met helm op en laarzen aan kwaliteitscontroles uit te voeren op de bouwplaats.

 

Meer dan communicatie

Door deze positie in te nemen kan ik de lijnen zo kort mogelijk maken, waardoor de ruis verdwijnt. De eindgebruiker staat direct in blijvend contact met de architect, waardoor de menselijke vraag naar een architectonisch antwoord vertaald wordt. Tijdens de bouw is er meer nodig dan alleen de techniek. Goede communicatie met de opdrachtgever draagt eraan bij dat het gebouw ook werkt zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Je probeert de vraag achter de vraag duidelijk te krijgen en daar meerdere antwoorden op te vinden, zodat er iets te kiezen valt.

 

Meerwaarde

Ieder mens is uniek en daardoor heeft elke bewoner zijn eigen zorgvraag. Een goed voorbeeld hiervan is Midden-Inn in Heerjansdam, een woonproject voor mensen met een zorgvraag. Daar ontmoette ik een dame die een passie heeft voor koken. Echter, zij heeft een visuele beperking en kreeg standaard een inductiekookplaat in haar keuken die zij niet kan bedienen. Tijdens het technische vragenuurtje kwam haar vraag meteen aan bod en dan ga ik op zoek naar een goede oplossing. Deze was gelukkig voorhanden en zo kan zij nu de juiste knoppen bedienen. Voor haar betekent dit dat zij in haar nieuwe woning fijn kan leven. Hier komen communicatie, projectontwikkeling en technisch inzicht bij elkaar. Op dit snijvlak acteer ik en kan ik het verschil maken.

Tijdens het bouwproces ben je als technisch ontwerper dan ook de lopende vraagbaak, in het begin voor de aannemers, installateurs en inrichters en aan het eind voor de bewoners. Je hebt op alles een antwoord, want je kent het gebouw tot in detail. Je raakt het ontwerp niet ‘kwijt’, je houdt het tot op het laatst in de vingers.

 

Eén plus één is drie

Zo heb ik ook een informatieboekje ontwikkeld voor de bewoners, waar alle technische- en gebruiksinfo van de woning in omschreven staat. Een naslagwerk wat zeker voor de toekomst onmisbaar is. De gedachte vanuit de eindgebruiker is hierin gewaarborgd. Voor de woningbouwvereniging gaan we nog een meerjarenonderhoudsplan schrijven. Hierin ontzorgen we de opdrachtgever door alle technische kennis te vertalen naar een beheersplan. Daarin wordt ook de bemetering van energie en de schoonmaak van het gebouw mee genomen. Zo creëren we meerwaarde. Ofwel: één plus één is drie!