Schakenbosch behandelcentrum jeugdzorgplus LVG

Intramuraal orthopedagogisch behandelcentrum, Leidschendam

Verblijf, zorg, vrije tijd en onderwijs in een huiselijke veilige en eigen omgeving

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Schakenbosch behandelcentrum jeugdzorgplus LVG

Beslotenheid, veiligheid en molestbestendigheid zijn belangrijke randvoorwaarden om een omgeving te creëren die cliënten een aantal maanden een veilig thuis biedt

Het terrein Schakenbosch Noord aan de rand van Leidschendam is herontwikkeld ten behoeve van een intramuraal orthopedagogisch behandelcentrum voor jeugd met een licht verstandelijke handicap. De herontwikkeling omvat voorzieningen voor verblijf, zorg, vrije tijd en onderwijs. Beslotenheid, veiligheid en molestbestendigheid zijn belangrijke randvoorwaarden om een omgeving te creëren die cliënten een aantal maanden een veilig thuis biedt. Het terrein heeft oorspronkelijk een besloten karakter, omgeven door een wetering, sloten en groen.

We realiseerden ons dat de ‘look and feel’ sociaal wenselijk gedrag moest stimuleren

Annemarie Eijkelenboom, architect EGM architecten

 

Aan de zuidoostzijde van de centrale as worden een groot en een klein verblijfgebouw gerealiseerd, met in het midden het therapiegebouw. Dit gebouw heeft een sculpturaal volume en vormt met vier verdiepingen een herkenbare entree aan het plein. Het grote verblijfgebouw en het therapiegebouw omgeven een grote, omsloten, veilige en overzichtelijke buitenruimte. De behoefte aan een eigen herkenbare ruimte in de verblijfgebouwen komt tot uitdrukking in de variatie in gevelindeling, zonering in plattegronden, kleur- en materiaalkeuze en het interieur.

 

Vorm, plattegronden, gevels en interieur van de twee verblijfgebouwen zijn ter versterking van de herkenbaarheid nauw verwant aan elkaar. Verschillen tussen de verblijfsgebouwen en het therapiegebouw worden versterkt door gebouwhoogte, kleur van het metselwerk en gevelritme. Zo ontstaat er een overzichtelijk complex waar huiselijkheid, veiligheid en eigenheid goed samen gaan.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!