Onderwijsgebouw Trivium, Leuven

Ontmoetingsplek op Campus Arenberg in Leuven

Onderwijs- en practicagebouw Trivium, Leuven (België)

Het compacte ontwerp, de oriëntatie en materialisatie zorgen voor een energetisch duurzaam gebouw, maar ook een herkenbare en unieke ontmoetingsplek 'een genius loci' voor de Arenberg Campus.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Onderwijsgebouw Trivium, Leuven

Ontmoetingsplek op Campus Arenberg in Leuven

Het wedstrijdontwerp voor een nieuwe ontmoetingsplek op Campus Arenberg in Leuven werd uitgeschreven door de KU Leuven. Het betreft een uitbreiding van het huidige gebouw Kandidatuur Scheikunde op de Campus Arenberg met een aula voor 600 studenten, seminarie- en practicalokalen en een cafetaria.

Een bijzondere plek

In ons ontwerp neemt Trivium letterlijk een bijzondere plek in. We hebben het gebouw zo geplaatst zodat het een positieve invloed heeft op de beleving van de site, waarbij we rekening houden met het masterplan. Door de situering maakt het gebouw het bestaande bouwvolume af, definieert het de autoluwe weg en de hoofdingang en markeert het een nieuw plein dat als het ware doorloopt in de cafetaria en de ontmoetingsplek

Herkenbaar en uniek

We hebben bewust een compact gebouw ontworpen. Dit levert niet alleen een energetische meerwaarde op, maar zorgt ook voor korte looplijnen en een grote interactie tussen de bestaande en nieuwe bouwdelen. De nieuwe aula vormt het hart van het geheel en is met de cafetaria en de bestaande aula’s verbonden door brede gangen en pleinen, die ook dienst doen als studie- en ontmoetingsplekken. Het laboratoriumgebouw bakent het terrein af en heeft een flexibele structuur. De oriëntatie is zo bedacht dat de collaboratieve ruimtes en practica lokalen zich op het noorden bevinden. De gang aan de zuidzijde doet dienst als warmtebuffer. Het gebouw bestaat uit robuuste en stevige materialen. 

Duurzaam

Het compacte ontwerp, de oriëntatie en materialisatie leveren niet alleen een energetisch duurzaam gebouw op, maar ook een herkenbare en unieke ontmoetingsplek 'een genius loci' voor de Arenberg Campus.

Samenwerking

Het ontwerp voor de uitbreiding is tot stand gekomen in samenwerking met het Belgische LLOX architecten.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!