Hogeschool Rotterdam

Onderwijsgebouw

Nieuwe en stoere ontmoetingsplek vormt het hart van de school

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Hogeschool Rotterdam

EGM architecten ontwierp het restaurant en een mediatheek en creëerde daarmee de gewenste ontmoetingsplek voor de duizenden studenten en hét visitekaartje van de Hogeschool Rotterdam

Na de eerder uitgevoerde renovaties van de ruim 30.000 m² tellende onderwijsgebouwen op de hoofdlocatie van de Hogeschool Rotterdam op het Museumplein, miste nog één essentieel onderdeel: het ‘hart’. EGM architecten ontwierp het restaurant en een mediatheek en creëerde daarmee de gewenste ontmoetingsplek voor de duizenden studenten en hét visitekaartje van de Hogeschool Rotterdam.

 

Met de komst van een nieuwe informatica opleiding RIVIO in 2001 op de hoofdlocatie Museumplein, voldeden de bestaande gebouwen nietlanger. Een deel van de hoogbouw werd opnieuw onder handen genomen door EGM. De mediatheek en het restaurant moesten verrijzen op het binnenplein tussen de laagbouw uit 1930 en de hoogbouw uit 1960. De uitdaging: het creëren van een gebouw dat het plein tegelijkertijd ‘laat’ én ‘neemt’. EGM architecten bedacht een ‘schil’ op het plein; een grotendeels glazen scherm dat de fysiekeafscheiding van het tweelaagse gebouw vormt en dat als het ware een stuk van het plein verovert, om plaats te maken voor de nieuwe centrale Mediatheek en Bedrijfsrestaurant.

 

De robuuste houten vloer, de strakke inrichting van een modern grand café, de hoogte van bijna vier meter en de keuze voor een zichtbare draagconstructie en geïntegreerde gebouwtechniek, maken van het geheel een stoer, industrieel ogend geheel. Een echt Rotterdams gebouw dus. Doordat EGM niet alleen tekende voor het ontwerp van het gebouw, maar ook verantwoordelijk was voor de inrichting, is het interieur één harmonieus geheel. Alles volgens de overtuiging dat wat je erin zet, minstens zo belangrijk is als het gebouw zelf.Ook de ruimten in de hoogbouw, waar de glazen aanbouw tegenaan gebouwd is, zijn opnieuw gerenoveerd en ingericht door EGM. Oud- en nieuwbouw zijn zo ingericht dat ze bij elkaar horen, maar toch een eigen, herkenbaar karakter hebben. De overgang tussen de twee gebouwen blijft voelbaar, maar is bijna vloeibaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!