Herlaarhof Interieur

Kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Vught

Nieuwe standaard voor zorg aan kinderen, jongeren, in de psychiatrie

Voor het interieur is gekozen voor meer schadegevoelige materialen. In de praktijk blijkt slagvast materiaal namelijk juist agressie op te roepen.

Een kruising tussen een standaard eigen woning met puntdak en een tuin met een vrijstaand huis in een vakantiepark, dat is Herlaarhof in Vught, een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Een tijdelijk thuis voor kinderen en jongeren met psychische problemen.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

X

Herlaarhof Interieur

Nieuwbouw van Herlaarhof op het Zorgpark Voorburg van de Reinier van Arkel Groep te Vught

Een kruising tussen een standaard eigen woning met puntdak en een tuin met een vrijstaand huis in een vakantiepark, dat is Herlaarhof in Vught, een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Een tijdelijk thuis voor kinderen en jongeren met psychische problemen.

Houten huisjes met zinken daken

In de vorm van een vriendelijke, warme en overzichtelijke gemeenschap hebben de houten huisjes met zinken daken de identiteitloze paviljoens uit de jaren '70 vervangen. Ze weerspiegelen daarmee de veranderende zorgvisie op deze kwetsbare doelgroep die gebaat is bij een gevoel van veiligheid en vetrouwen.

"Die rust bespoedigt de behandeling"

Kinderen die gebruik maken van de faciliteiten zijn snel overprikkeld. Zij hebben meer ruimte en privacy nodig dan gemiddeld. In de nieuwbouw bood dit kans om voorzieningen te treffen die zo goed mogelijk de huiselijke situatie van de jonge cliënten nabootst. Eenpersoonskamers met douche en toilet en gezamenlijke ruimtes zoals een keuken, zithoek en atelier. Het makkelijk kunnen terugtrekken leidt in de praktijk al tot minder irritaties en spanningen. Die rust bespoedigt de behandeling.Elk kleinschalig onderkomen heeft een eigen gezicht. Via zorgvuldig kleurgebruik is is elk woonhuis van buitenaf duidelijk herkenbaar.

Een rode draad in de aankleding van de woningen.

Ook heeft ieder huis qua interieur een eigen gezicht en karakter.De nieuwbouw straalt uit dat kinderen hier normaal wonen. Alle voorzieningen zijn aanwezig maar volledig uit het zicht weggewerkt. Het is een kruising tussen een woning en een vakantiehuis. De cliënten hebben zelf hun wensen kenbaar gemaakt.: geen kantoor van de groepsleiding in de huiskamers, eenpersoonskamers, een eigen douche en toilet, zonne-energie, duurzame bouw en schuine daken.Voor het interieur is daarom ook gekozen voor meer schadegevoelige materialen in plaats van slagvast materiaal. In de praktijk blijkt dit materiaal juist agressie op te roepen. Waar nodig is gekozen voor esthetische oplossingen (zoals blankhouten latten ter bescherming van kozijnen en deurposten. Het vormt een rode draad in de aankleding van de woningen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!