Duurzame revitalisering wijk en flatwoningen

Metamorfose voor jaren 60-wijk, Pijnacker

Opwaardering openbare ruimte en variatie in woningen verhogen leefbaarheid

Revitalisering maakt de openbare ruimte toegankelijker en beter bruikbaar, waardeert de woning op en voegt van nieuwe woningen toe aan de wijk.

1 / 16

2 / 16

3 / 16

4 / 16

5 / 16

6 / 16

7 / 16

8 / 16

9 / 16

10 / 16

11 / 16

12 / 16

13 / 16

14 / 16

15 / 16

16 / 16

X

Duurzame revitalisering wijk en flatwoningen

Deze renovatie is bekroond met de WoonAward 2009

De jaren zestig wijk Pijnacker-Noord heeft een ware metamorfose ondergaan. Woningstichting Rondom Wonen en de gemeente Pijnacker-Nootdorp wilden de kwaliteit van de leefomgeving in deze typische ‘Vogelaarwijk’ naar een hoger niveau tillen. De sterke economische groei van de jaren negentig, de toenemende behoefte aan grotere woningen, verschillende woningtypesen een gevarieerd aanbod aan voorzieningen waren aanleiding voor dit initiatief. In 2002 werd EGM architecten in samenwerking met EGM adviseurs gevraagd een onderzoek te doen naar de potentie van deze wijk en een plan van aanpak op te stellen voor de wijk en de 470 woningen. De monotone uitstraling van de bebouwing uit de jaren zestig en daarmee het ontbreken van een eigen identiteit op blokniveau werd gezien als een van de belangrijkste punten van kritiek.

 

EGM heeft een pakket aan maatregelen voorgesteld, die niet alleen de bebouwing, maar ook de openbare ruimte opwaardeert en tevens nieuwe woningen toevoegt aan de wijk. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en kunnen ouderen binnen de wijk blijven wonen. De renovatie betrof zowel het interieur van de woningen als het exterieur van de flatgebouwen. De ingrepen hebben er aan bijgedragen dat het woongenot en de sociale veiligheid een enorme impuls hebben gekregen, terwijl de identiteit van de wijk en de herkenbaarheid van de flats onderling sterk verbeterd zijn.

 

Dit project heeft de WoonAward 2009 gewonnen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!